Sinds een aantal jaar zit WordPress flink in de lift. Het platform biedt de mogelijkheid voor ZZP’ers, MKB’ers en corporate bedrijven om bruikbare websites te maken. In dit blog deel ik graag mijn ervaringen met het WordPress-platform. 

In dit blog een overzicht van de historie, voor- en nadelen en nieuwe ontwikkelingen voor WordPress anno 2017.

Ik vind WordPress een prettig platform om mee te werken, omdat het in niet-technische taal is uit te leggen aan een leek. Ik wil aan het begin van 2017 op een rijtje zetten waarom WordPress gewoon een gaaf platform is om jouw website op te (laten) ontwikkelen. Laten we beginnen met een stukje geschiedenis.

The history of WordPress in a nutshell

WordPress begon in 2003 als een platform voor bloggers, ontwikkeld door Matt Mullenweg en Mike Little. Je kunt WordPress gratis downloaden en installeren op jouw domein (nog steeds!). In 2004 werd WordPress uitgebreid met extra functionaliteiten in de vorm van plugins en in 2005 werden de thema’s geboren. In 2008 kreeg het dashboard (de overzichtspagina als je WordPress opent) een ‘makeover’. In 2010 werd een foundation opgericht voor WordPress. Dit zorgde ervoor dat het platform zich als community kon blijven ontwikkelen tot waar we nu zijn in 2017.

Wat is er nog meer te vertellen over WordPress? Heel wat eigenlijk! Daarom hieronder enkele interessante overzichten.

Hoeveel WordPress websites? 37 miljoen zei je?

Bijna 37 miljoen websites (wereldwijd) worden ontwikkeld op het WordPress-platform.

 • WordPress biedt meer dan 29.000 extra functionaliteiten (WordPress noemt dit plugins) aan in de community.
 • Er zijn duizenden verschillende thema’s om uit te kiezen.
 • WordPress is vertaald naar meer dan 70 talen.

Maar wat zijn de voordelen van WordPress?

 • WordPress is zeer gebruiksvriendelijk, zeker voor leken op het gebied van het maken en onderhouden van websites.
 • WordPress wordt continu bijgehouden door updates.
 • Het heeft onbeperkte functionaliteiten, zoals backup, beveiliging, anti-spam, cookiemeldingen, nieuwsbriefkoppelingen, etc.
 • Het is leverancieronafhankelijk door het open karakter. Wissel je van websiteontwikkelaar? Het heeft geen impact op de WordPress-mogelijkheden.
 • WordPress leent zich goed om beter te worden gevonden in Google. Het platform is zo opgebouwd dat Google jouw website gemakkelijk kan ‘lezen’.
 • De (ontwikkel)kosten zijn goed in de hand te houden.

Tsja, de nadelen…

Natuurlijk zijn er ook nadelen.

 • Omdat WordPress zo veel wordt ingezet is het een mooi doelwit voor hackers.
 • Door bovenstaand punt is onderhoud aan jouw website belangrijk en arbeidsintensief.
 • Het gebruik van teveel plugins is niet aan te raden. Het maakt jouw website trager en de plugins kunnen ‘botsen’ met elkaar.

Nieuwe ontwikkelingen voor 2017

Wat zijn de ontwikkelingen voor dit jaar op websitegebied die jij kunt toepassen in jouw WordPress-website?

 • Onderscheid je door een goed gebruik van lettertype(n). Makkelijk leesbaar, maar wel onderscheidend van jouw concurrent.
 • Het is een must dat jouw website er op een smartphone net zo goed uitziet als op een PC-scherm. Waarom? Meer dan 50% van de mensen zoeken mobiel.
 • Bewegend beeld in de vorm van video en/of cinemagraphics wordt belangrijker. Mensen zijn namelijk erg beeldgericht.
 • Virtual Reality geeft nieuwe user experiences op websitegebied. Zoals een 360 graden-beeld of het kunnen aanraken van objecten in het beeld dat jij ziet in jouw virtual reality-bril. Websites zullen zich hierop aan gaan passen.
 • Programmeurs willen hun code beter beschermen door Software as a service (= Saas) in te gaan zetten. Voordeel: de software is geschikt voor beginners en gevorderden. Nadeel: voor sommige functionaliteiten heb je een betaald abonnement nodig.
 • SSL certificaten worden steeds belangrijker. Het beveiligt de data van en naar jouw website en de websitebezoekers. Vooral Google vindt dit essentieel.

Door de grote community van ontwikkelaars achter WordPress blijft het platform zich ontwikkelen. Hierdoor is het zeker interessant om te zien hoe de WordPress-wereld zaken zoals Virtual Reality oppakt. En jij? Wat zijn jouw ervaringen met WordPress? Vind je het net zo gaaf als ik?

0 Shares:
7 comments
 1. Zo, of ik WordPress gaaf vind!
  Inmiddels ook druk bezig (ondanks de waarschuwing voor teveel plugins) met elearning ontwikkeling en community tools.
  Een extra tip, neem ondanks het feit dat heel veel thema’s en plugins gratis zijn, ook de moeite om een klein beetje geld te investeren in een mooi thema of (zoals bij elearning) betaalde plugins.
  Ook denk ik dat regelmatig onderhoud ook heel belangrijk is (vooral als je het op een eigen domein host, wat de voorkeur verdiend)

 2. Heel tof om mee te werken (als leek)… Alleen zijn nu mijn widgets sinds een 3-tal verdwenen :-(

 3. Hi Karin, ik gebruik altijd professionele thema’s. Geeft je meer vrijheid en support voor (al) je vragen. Onderhoud is zeer belangrijk vooral kijkende naar het feit dat daarmee ook veiligheidsaspecten zijn gemoeid. Dank voor je reactie!

 4. Hoi Richard, dank voor je artikel en het onderstrepen van het belang van onderhoud van een WP site.
  En of ik WordPress gaaf vind? Jahaa, heel. Ben blij met de software en de actieve community erachter.
  Met mijn kennis & kunde coach ik beginners bij de realisatie van hun eigen website met WordPress.
  Eerlijk gezegd duurt het wel even voordat een leek de bomen in het WP-bos kan onderscheiden – maar zodra die fase gepasseerd is, ligt er een zee van mogelijkheden open.

 5. Hey Richard, ja WordPress is super, al was ik een paar jaar terug wel een beetje sceptisch erover. 2 van mijn websites worden de laatste dagen aangevallen door hackers, ik heb op advies van mijn hosting WordFence geïnstalleerd en dat werkt super! Dat even als tipje…

  1. Hi Mike,

   Dank voor je reactie. Ik zet de Wordfence plugin standaard aan bij mijn klanten als ik hun website ontwikkel of update. Daarnaast is het erg belangrijk om je website regelmatig bij te houden.

   Als je website een keer plat gaat weet je pas wat voor impact dat heeft, terwijl je door goed onderhoud de kans hierop enorm kunt verkleinen.

   Groten en prettig weekend!

   Richard

Comments are closed.

Dit artikel is 34.858 keer gelezen