Waar moet je heen als je het kantoor of thuiswerken even zat bent? Waar kun je nieuwe inspiratie opdoen en je stress loslaten, terwijl je een lekkere koffie voorgeschoteld krijgt? Het kunstcafé!

Kunst kan veel positieve effecten hebben op onze lichaam en geest. Voorbeelden zijn het verminderen van stress, het vergroten van je analytisch denkvermogen en je creativiteit. Jezelf omringen met kunst tijdens werktijd is dus niet alleen mooi maar ook nuttig! Hiervoor hoef je gelukkig je huis of kantoor niet vol te zetten met kunstwerken; er zijn veel inspirerende kunstcafés in Nederland die kunnen dienen als jouw werkplek. Ben jij een van de lucky bastards die werkt vanaf een laptop en gebruik kan maken van flexibele werklocaties? Er zijn genoeg redenen om je werkplek eens te verhuizen naar zo’n café.

Even de stresslevels omlaag brengen

Deadlines, onvindbare documenten, haperende servers, kritische opdrachtgevers… Het zweet breekt je uit en vloeit via de kloppende aders op je voorhoofd naar beneden, en je hartslag slaat met zorgwekkende snelheid omhoog. STRESS! Een half uurtje doorbrengen in een galerie kan je stress al aanzienlijk verminderen. Uit onderzoek van de Universiteit van Westminster is gebleken dat het stresslevel van de participanten daalde na een lunchpauze bij een galerie. De studenten voelden zich minder gestresst en ook het cortisol niveau (het stress-hormoon) was na metingen daadwerkelijk lager dan voor het galerie bezoek.

Vergroot je analytisch denkvermogen

Door regelmatig te kijken naar kunst, kun je je analytische denkvermogen vergroten en het helpt je om kritischer te observeren. Geneeskundestudenten van de Rotterdamse Erasmus Universiteit en de Nijmeegse Radboud Universiteit kijken bijvoorbeeld naar kunst om een betere arts te worden. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat het leren kijken naar kunst kan helpen bij het stellen van diagnoses. Een van de onderzoeken liet zien dat patronen beter herkend werden door studenten die een cursus kunstkijken gevolgd hadden.

Boost je creativiteit

De Engelse Psycholoog dr. Aric Sigman liet met zijn toonaangevende onderzoek over kunstbeleving op werk zien dat kunst de creativiteit stimuleert. Dit is het gevolg van visuele conditionering: je komt in een bepaalde stemming doordat je kunst associeert met creativiteit, wat tot meer ideeën kan leiden.

Dat kijken naar kunst je creativiteit een boost kan geven is misschien geen nieuws meer, maar hoe vaak neem je op een werkdag nou eigenlijk even een paar minuten de tijd om naar een kunstwerk te kijken? Time for a change! Om jullie op weg te helpen zetten we de leukste kunstcafés door heel Nederland, die kunnen fungeren als jouw nieuwe werkplek, op een rijtje.

Amsterdam: Cloud

werken tussen kunst

Cloud is een plek voor hedendaagse kunst en heerlijke koffie. Ze hebben regelmatig wisselende exposities, van fotografie tot abstracte kunstwerken en installaties. Met uitzicht over de Prinsengracht is er naast de inspirerende expo ook genoeg te zien! www.cloudartcoffee.nl

Utrecht: KEEK

kunst cafe werk

KEEK staat voor Kunst En Eerlijke Koffie. Deze sympathieke lunchroom heeft elke 6 weken een wisselende expositie. Naast leuke kunst kan je er ook geweldig lunchen van de verso EKO-kaart. Meer zin in een zelfgemaakt taartje om te vieren dat je net die deadline gehaald hebt? Geen probleem! www.kunsteneerlijkekoffie.nl

Den Haag: Happy Tosti 

tostivanjosti

Bij Happy Tosti krijg je de wildste tosti-creaties met gezonde en zoveel mogelijk biologische producten. Deze worden gemaakt en geserveerd door medewerkers met een arbeidsbeperking. De kunst die aan de muren hangt is gemaakt door mensen met een verstandelijke beperking en is te koop. Anders nog iets? Jazeker. Ze hebben schommels! www.happytosti.nl

Rotterdam: RAAF

kunst werken cafe

Net iets voorbij de Erasmusbrug vind je RAAF: Rotterdam Art Adverture & Food. Het is een expositieruimte, podium en lunchroom ineen. Bij kunst&cultuurpodium RAAF krijgen allerlei creatievelingen de ruimte om zichzelf te ontplooien. Een heuse broedplaats dus! Het interieur is ontworpen door het kunstenaarsechtpaar dat ook verantwoordelijk was voor het plafonddesign van de Markthal. www.raafrotterdam.nl

Groningen: PS!

werken kunst cafe

De eigenaren van dit bijzonder vrolijke plekje hebben duidelijk iets met kunst. Vooral met Toyisme, een kunststroming die garant staat voor kleur. De werken wisselen elk half jaar en zijn allemaal te koop. Het pronkstuk van de zaak is de met handgeschilderde tegelscherven ingelegde bar, een ode aan kunstenaar Antoni Gaudi. www.mijnps.nl

Eindhoven: Kazerne

werken kunst cafe

Bij deze hotspot smelten de werelden van kunst, design en technologie samen met goed eten en drinken. Een hele creatieve plek, gehuisvest in een voormalig marechaussee kazerne. In het lab is er ruimte voor kunstenaars om met maatschappelijke thema’s bezig te zijn. Leuk weetje: alles bij Kazerne is te koop! Zowel de designcollecties als het glas waar je uit drinkt. www.kazerne.com

Ken jij nog een mooi kunstcafé dat ontbreekt in deze lijst? Laat het weten in de comments!

0 Shares:
Dit artikel is 13.509 keer gelezen