Sociale mediakanalen schieten de grond uit als paddenstoelen. Iedereen probeert de next Facebook, Twitter of Instagram te worden. De drie onderstaande kanalen vind ik zelf goede gegadigden voor succes. Ken of gebruik je ze al?

1. Couple

Couple is een sociaal medium voor met z’n twee. Je kunt samen met je partner een timeline delen. Hier kun je al jullie gezamenlijke herinneringen, foto’s etc. delen, elkaar lieve berichtjes sturen als je elkaar even niet ziet, to-do-lijstjes en agenda delen en nog veel meer. Ook leuk, de Thumbkiss, waarmee je virtueel elkaars vingers aanraakt. Alles is in ieder geval gericht op stelletjes.

Ik wou dat ik je heel veel meer kon vertellen over dit platform, maar mijn geliefde is niet zo van sociale media en heeft mijn invite dus (nog) niet geaccepteerd.

2. Ello

Dit platform is nog een bètaversie en zal naar verwachting dit jaar helemaal klaar zijn.
Ello is een zeer visueel sociaal medium met alle functies van de bekende sociale media. En een met een heel andere strategie dan bijvoorbeeld Facebook en Instagram.

Ello is gebaseerd op het idee dat gebruikers het helemaal zat zijn om gebombardeerd te worden met advertenties en dat al hun informatie, van foto’s tot persoongegevens en interesses, verkocht wordt. Ello heeft in een manifest dan ook heilig beloofd never nooit advertenties in te gaan zetten of data te verkopen.

Het verdienmodel achter dit platform? Ello heeft een gratis account, maar gaat dit jaar interessante opties bieden die je aan kunt schaffen. Zo is er een plan dat kunstenaars mogelijk gaat maken om hun kunst te verkopen via Ello, een beetje als op Etsy.

Ello is hét platform voor de creatieve geest!
Ello3. Path

Ik zou Path willen omschrijven als Facebook Plus. Het platform heeft meer te bieden dan het succesvolle Facebook, maar helaas wordt het nog (te) weinig gebruikt in Nederland. Je kunt tekst, beeld, video’s, muziek, boeken etc. delen met je vrienden. Je content doorposten op andere sociale media. Terugzoeken in je timeline naar die mooie momenten die je beleefd hebt (YES! vet handig). En voordat Facebook hier mee kwam, kon je op Path al reageren met emoties op berichten en kiezen in welke inner circle je bepaalde content wilt delen. Allemaal heel transparant, makkelijk en fun! Waarom de meeste mensen nog op Facebook zitten, is mij een raadsel.
PathKans van slagen?

Ik vind de bovenstaande platforms erg leuk bedacht en goed uitgewerkt. De vraag is echter of de markt van sociale media inmiddels niet verzadigd is en of deze platforms überhaupt voet aan de grond krijgen in Nederland.

Couple is in Nederland nog totaal niet op de radar te zien. Het bestaat al sinds 2014 en is van Amerikaanse origine. Ik vind het een leuk nieuwsconcept en ben benieuwd of het hier van de grond zal komen.

Ello zorgde voor een korte buzz in 2014 toen het aankondigde een platform te lanceren zonder cookies en reclame. Daarna werd het akelig stil in Nederland en ik durf wel te zeggen dat we in Nederland inmiddels vergeten zijn dat het er is. Het is ook nog altijd een bètaversie, dus wie weet krijgt het alsnog een opleving. Het is naar mijn mening een mooi platform speciaal voor de megacreatievelingen onder ons.

Onafhankelijke bronnen over het aantal gebruikers en de activiteitsgraad heb ik niet kunnen vinden. Op het platform zelf vind ik het verdacht stil.

Path bestaat een aantal jaar en is al een keer bijna falliet gegaan. Het platform draait nog en heeft zo’n 23 miljoen leden, waarvan slechts een klein deel nog actief is. Hoeveel leden hiervan Nederlands zijn durf ik je helaas niet te zeggen. Je hele handel aan foto’s en vrienden overzetten naar een nieuw platform is wellicht een drempel voor velen.
* Geschreven door Laura Arends, redactie Karin Boer

0 Shares:
Dit artikel is 29.000 keer gelezen