Iedere dag zit ik anderhalf uur in de auto. Allemaal vrije tijd die ik graag nuttig besteed. Praise the Lord voor podcasts en luisterboeken!

Voor mijn nieuwe werk moet ik flink verder rijden. En al snel had ik door dat de radio niet meer mijn kop thee is. Ik word te oud voor 3FM, ik ben nog te jong voor Radio 2 en het nieuws brengt vooral ellende die ik niet wil horen. Gelukkig bracht mijn smartphone uitkomst: ik ontdekte het gemak van podcasts en luisterboeken.

De power van podcasts

Podcasts bestaan al zo lang als de iPod. Toch had ik (en volgens mij velen met mij) er nog nooit één geluisterd. De rijke wereld die achter deze app schuil gaat, was dan ook een verrassing voor me. Zeker de content in het Engels is bijzonder uitgebreid en gevarieerd. Maar je luistert ook eenvoudig veel radioprogramma’s van de NPO terug.

Bovendien is podcasts luisteren niet alleen voor iPhone-hipsters. Daar mogen Android-gebruikers blij mee zijn, want de app voor iOS is niet heel gebruiksvriendelijk.

‘Lees’ lekkere luisterboeken

Podcasts zijn te gek, maar ik word pas echt blij van luisterboeken. Luisteren gaat mij een stuk sneller af dan lezen. Zeker bij moeilijkere werken. Multatuli is een belangrijk werk in de Nederlandse literatuurgeschiedenis, maar ik lees een boek – geschreven in 150 jaar oud Nederlandsch – niet makkelijk uit. Nu niet, en op de middelbare school al helemaal niet. Maar dankzij het luisterboek lukte het wel!

Kost bijna niks!

Luisterboeken hoeven niet duur te zijn. De gratis app van de Bibliotheek heeft een uitgebreide collectie met enkele nieuwere werken en een karrenvracht klassiekers. Omdat van deze oude boeken het copyright vaak is verlopen kan de app gratis worden aangeboden. Het nadeel is dat ze veelal door vrijwilligers zijn ingesproken waardoor de kwaliteit nogal fluctueert.

iTunes biedt ook luisterboeken aan. Maar daar zit weinig Nederlands werk bij. Een alternatief is Luisterrijk. Ze hebben alleen maar Nederlands gesproken boeken, maar de usability en de grootte van de collectie laten te wensen over. Daar scoort Storytel een stuk beter op. Voor een tientje per maand mag je ongelimiteerd boeken luisteren. En je kunt iedere maand opzeggen.

Lekker uitgeluisterd naar je werk

Eerst vond ik het reizen voor mijn nieuwe baan een nadeel. Maar wanneer ik echt iets wil weten over een onderwerp, dan zoek ik daar nu luisterboeken en podcasts over op. Op deze manier sijpelt deze kennis mijn brein in.

Nog een voordeel: ik haal mijn ‘reading challenge’ (21 boeken!) op Goodreads dit jaar met gemak.

Luister jij ook vaak podcasts en luisterboeken?

Welke podcast is echt interessant om te volgen? En naar welk boek heb jij met veel plezier geluisterd? Laat je tips in de reacties achter!

0 Shares:
9 comments
 1. Helemaal mee eens Bjorn! En inderdaad ideaal voor lange reizen, wandelingen met de honden en dergelijke…

  Naast dat ik zelf ruim drie jaar wekelijks een podcast uitbreng over het verbeteren van je online vindbaarheid, zichtbaarheid en reputatie met behulp van goede content, luister ik ook bijna elk vrije moment naar (veelal Amerikaanse) podcasts.

  Zo ben ik onder andere geabonneerd op de podcast van Robert Rose en Joe Pulizzi (“This Old Marketing”), Cliff Ravenscraft (“Podcast Answerman”), Amy Porterfield, Pat Flynn, Rachel Parker en een aantal andere over fotografie, content marketing, Internet marketing en dergelijke. Meestal heb ik er wel een stuk of 60-70 gereedstaan om te luisteren.

  Voor luisterboeken blijft er derhalve niet bijster veel tijd over ;-)

   1. Nou, reacties niet zoveel… Wel aardig wat luisteraars / downloads. Gemiddeld iets meer dan duizend unieke luisteraars per maand. En binnenkort start ik met een tweede podcast, maar dan voor de internationale markt in het Engels.

 2. Een aantal podcasts die ik graag luister: OMT Café, De Appels en Peren Show, Tech45, NOS op 3 Tech Podcast, TechSnacks Podcast. Ben ik weer helemaal bij terwijl ik naar het werk fiets :-)

 3. Mooi blog! Voor bedrijven liggen er zeker nog mogelijkheden op podcast gebied. Lastige zo nu en dan is dat luisteren als minder ‘sexy’ wordt gezien. Maar daardoor niet minder van belang!

  1. Hey Richard, dank voor je reactie. Helemaal mee eens. Podcasts zijn niet voor iedereen, maar er is zeker een publiek voor. Omdat je podcasts makkelijk kunt hergebruiken als webinar of op andere manieren.

 4. Ik luister zelf regelmatig Good Life Project en Radio Kunststof. De laatste weken heb ik luisterboeken aan staan. Ik heb net De Amerikaanse Prinses van Annejet van der Zijl (biografie, aanrader!), Kaas van Willem Elsschot en Daring Greatly van Brené Brown geluisterd

Comments are closed.

Dit artikel is 15.076 keer gelezen