In januari 2017 start een gloednieuwe serie van Star Trek. Voor Trekkies als ik zou dat geweldig nieuws moeten zijn. Maar daar ben ik niet zo zeker van.

Wanneer ik iemand voor het eerst vertel dat ik een Trekkie ben, zeg ik er gelijk bij dat ik geen Starfleet-uniformen in de kast heb hangen en dat ik mij nog nooit als Klingon heb uitgedost. Zo’n soort fan ben ik niet. Natuurlijk heb ik wel alle films meerdere keren gezien. En van de series heb ik meer dan 600 afleveringen bekeken. Een groot deel zelfs twee keer.

Goede tijden voor Trekkies

Voor mij zijn dit goede tijden. Eens in de 3 à 4 jaar komt er een nieuwe film uit en nu komt er dus een nieuwe serie aan. Een paar maanden geleden las ik nog dat er gedoe over de rechten was. Ik had er dus geen rekening mee gehouden.

Een echte nieuwe serie

CBS gaat de nieuwe serie in 2017 uitzenden. Het is nog onduidelijk waar hij precies over gaat of wat de titel wordt. Maar het persbericht belooft in elk geval dat er nieuwe karakters komen die nieuwe werelden gaan ontdekken en te maken krijgen met thema’s die nu spelen. Dat klinkt in elk geval niet slecht. Toch ben ik bang dat het gaat tegenvallen. En daar is een reden voor.

Star Trek series komen langzaam op gang

Het eerste seizoen van The Next Generation (met de kale Captain Picard) was eigenlijk heel slecht. Pas halverwege seizoen 2 kwam de serie goed op gang en groeide door naar grote hoogten. Maar de series die daarna kwamen waren eigenlijk allemaal minder dan The Next Generation. Ze waren niet slecht, maar voornamelijk interessant voor fans. Zeker de laatste serie “Enterprise”. Wat als dit zich doorzet?

J.J. Abrams to the rescue!

Misschien zie ik het allemaal te somber in. J.J. Abrams rebootte in 2009 Star Trek met een geweldige film. De franchise heeft er een hele nieuwe generatie fans aan te danken zonder dat oude fans in groten getale afhaakten.

Abrams logenstrafte met dit succes gelijk enkele wetmatigheden. Zo is de eerste film met een nieuwe bemanning altijd slecht. En films in de reeks met een oneven getal zijn evenmin om aan te zien (de nieuwe Star Trek was film nummer 11). Niets bleek minder waar te zijn voor de 11e Star Trek-film.

Het goede nieuws is dat Alex Kurtzman, uit het creatieve team van Abrams, de kar gaat trekken. Hopelijk kan de nieuwe serie profiteren van het geld en de kwaliteit die tegenwoordig in series wordt gestopt. En wie weet wordt het net zo gewoon om Star Trek te bingewatchen als Breaking Bad of Game of Thrones.

Ben jij ook altijd bang dat een nieuwe reeks van je favoriete serie tegenvalt?

0 Shares:
2 comments
  1. Heel herkenbaar wat je zegt, dat het eerste seizoen altijd op gang moet komen. Gold ook voor DS9 met de eerst nog twijfelachtieg Cisko, waarvan je je afvroeg wat die daar deed. Chemie tussen Odo en Quark moest nog ontstaan en ook in Dax zat nog niet veel, behalve een Trill, maar wat moest je er mee. Vanaf seizoen 3 raakten schrijvers en acteurs goed op elkaar ingespeeld en had je briljante afleveringen. Voyager ook zo, hoe geniaal waren de afleveringen vanaf dat Kes vertrok en Seven of 9 verhoudingen op Voyager constant op scherp zette? Ik snap dan ook niet waarom ze dus niet bijv. Tim Russ en grote groep oudgedienden niet anatrekken om hun Renegades project officieel te maken. Hun eerste fanbased film was gewoon heel erg vet, kwaliteit hoog en je merkte gelijk al een chemie… Aan de andere kant, als Russ en co. zaken moeten gaan doen met Hollywood betekent dat ook weer artistieke consessies doen en gaat misschien dat rauwe randje van Renegades af wat ik juist zo bewonder.

  2. Hey Remon,

    Het klopt helemaal wat je over DS9 en Voyager zegt. Ik heb nog nooit naar Renegades gekeken omdat ik een beetje bang was voor de kwaliteit. Ik zie steeds die acteurs uit oude series voorbij komen en dan ben ik huiverig voor de kwaliteit. Maar dat is dus niet nodig. Ga ik proberen!

    Heb je Enterprise ook gekeken?

    Bj.

Comments are closed.

Dit artikel is 4.725 keer gelezen