Half maart van dit jaar kondigde Peter van der Meersch aan dat NRC.nl in september geheel vernieuwd zou zijn. Hij voegde er gelijk aan toe dat NRC.nl dan ook een paywall zou krijgen. Na de lancering op 13 oktober bleek de paywall live te zijn maar makkelijk te omzeilen.

Twee kleine maar slordige bugs

Vanaf het begin was er online veel rumoer over de nieuwe website van NRC. Zo verscheen er op linkedin een artikel dat veel pagina’s van de oude website niet op de juiste manier verwezen naar de nieuwe site. Daarnaast was er veel kritiek op de paywall van het nieuwe NRC.nl. Op twitter verschenen al snel allerlei tweets om de paywall te omzeilen. Door een kleine ingreep omzeilde je de paywall namelijk makkelijk en als newsjunkie surfde je heerlijk door de pagina’s.

Het is natuurlijk leuk om met deze lifehack de bug in de paywall te omzeilen maar eigenlijk was dit helemaal niet nodig. Als de pop-up banner op kwam, werd het artikel op de achtergrond transparant. Op zich is dit een mooie oplossing, maar het is dan wel handig dat de tekst op de achtergrond niet meer leesbaar is. Dit was de webbouwer echter niet gelukt, dus met een beetje handig scroll-werk kon je de artikelen gewoon lezen onder de banner door.

CRMEb2yWsAAxbu7

Over met de pret

Het was heerlijk surfen de afgelopen 2 weken op NRC.nl, maar aan al dat moois is een einde gekomen. Toen ik vanochtend naar NRC.nl ging werd ik ineens overvallen door een teleurstelling. Ik kon de artikelen niet meer lezen. Bij het verschijnen van de banner verdween gelijk de helft van het artikel achter een witte deken.

NRC nieuw

Jammer! Maar goed, gewoon even de paywall banner code verwijderen en alles komt goed. Ik probeerde het 1 à 2 keer. Het resultaat was: nada. Uit frustratie probeerde ik het nog 2 à 3 keer, maar het lukte niet. Het enige wat ik zag na het verwijderen van de code was dit:

NRC-nieuw-2-300x225

Zoals ik al schreef komt aan al het moois een eind en ik moet NRC.nl nageven dat ze snel hebben gehandeld. Ze hebben het voor elkaar gekregen om in 2 weken deze 2 grote kinderziektes eruit te krijgen. De vraag die nu nog rest, is of newsjunkies zoals ik gaan betalen voor de content op NRC.nl. De eerste reacties op twitter wijzen er niet op.

Paywalls zijn in ons gierige landje nog steeds een moeilijk onderwerp. Als je dan als A-merk toch besluit er een in te voeren doe het dan goed. Dit soort slordigheden richten alleen maar merkschade aan.

Het gratis lezen van de NRC is nu echt voorbij!

0 Shares:
1 comment

Comments are closed.

Dit artikel is 6.948 keer gelezen