Heb jij jouw beste ideeën op het moment dat je ze het hardst nodig hebt? Of  komen ze spontaan? Op momenten dat je ze niet verwacht en misschien ook eigenlijk niet nodig hebt?

Meestal is bij mij dat laatste het geval. Op de meest willekeurige momenten komen ideeën die in potentie briljant lijken. Maar juist omdat ze zo onverwachts komen, krijgen ze vaak niet de uitwerking die ze verdienen. En je kunt je dan afvragen of ze wel zo briljant zijn.

Een idee is pas briljant als het briljant uitgewerkt wordt.

Ik ben tijdens mijn dagelijkse werk overgeleverd aan het krijgen (of nemen) van inspiratie. Daarom lijkt het me leuk om dit onderwerp eens verder uit te diepen. Ik ben benieuwd waar ideeën vandaan komen en hoe je ervoor zorgt dat ze komen wanneer jij ze nodig hebt.

Wanneer komen briljante ideeën?

De beste ideeën heb ik op de momenten dat ik er niet mee bezig ben en ik vermoed dat dat bij andere mensen ook zo is. Een tijd geleden nam ik de proef op de som en vroeg het na op Facebook en Twitter. Wat veel genoemd werd:

 • In bed
 • Onder de douche
 • In de auto

Ook kreeg ik vaak te horen dat de ideeën eigenlijk altijd op onhandige momenten kwamen. Momenten waarop ze niet om ideeën verlegen zaten en ze er ook niets mee konden doen. Dat vind ik zonde.

Ideeën komen nooit op het juiste moment

Ze komen juist wanneer je niet met je werk bezig bent, maar met totaal iets anders. Dat wil echter niet zeggen dat we er dan niets meer mee kunnen doen. Juist wel, die briljante ideeën verdienen het om uitgewerkt te worden. Daarom ga je voortaan zorgvuldiger om met die briljante ideeën van je.

Wat je moet doen met briljante ideeën

 1. Genereren
 2. Documenteren
 3. Organiseren
 4. Selecteren
 5. Uitvoeren

Een idee is pas briljant als het briljant uitgewerkt wordt. Het is echt zo. Zolang het in je hoofd blijft zitten, heb je er niets aan. Daarom volgen mijn hersenspinsels het volgende proces. Alleen de echt briljante ideeën blijven over en kunnen uitgevoerd worden.

1. Ideeën genereren

Volgens mij hebben we daar al genoeg over gezegd. De ideeën komen vaak vanzelf, die hoeven we niet geforceerd te genereren. Maar we weten nu wel wanneer ze komen. Op de momenten dat we er niet op zitten te wachten en als we niet met ons werk bezig zijn. Daar kun je gebruik van maken.

Zit je verlegen om een briljant idee? Leg dan je werk aan de kant en ga iets doen waarvan je weet dat het je ideeën oplevert. In mijn geval klap ik mijn laptop dicht en ga ik een serie kijken. Of ik ga een stuk wandelen. Frisse lucht doet echt wonderen voor je hoofd.

2. Documenteren

Op Facebook las ik vaak terug dat vrienden op het eureka-moment geen mogelijkheid hebben om het idee te documenteren. Erg zonde, want dan gebeurt er niets mee. Als je weet dat je midden in de nacht wakker kan schrikken van een idee, dan moet je ervoor zorgen dat er iets op je nachtkastje ligt waarin je dat idee kwijt kunt.

Ik heb mijn smartphone op mijn nachtkastje liggen. Alle ideeën die ik midden in de nacht heb, kan ik direct noteren in Evernote. Groot voordeel van deze app is dat de notitie ook meteen beschikbaar is op mijn laptop. Als het een idee is voor een blogartikel kan ik dat de volgende ochtend direct verder uitwerken.

Natuurlijk zijn er meer apps waarmee dit kan. Notities op iOS bijvoorbeeld, of Google Keep, Microsoft OneNote en DayOne. Liever old skool? Leg dan een papieren notitieboekje met pen klaar.

3. Organiseren

Alle ideeën die ik in Evernote zet, komen in mijn inbox terecht. Aan het einde van de dag ruim ik mijn inbox op en organiseer ik de notities. Ideeën voor blogs krijgen de tag ‘artikelidee’, ideeën die horen bij specifieke projecten sleep ik naar de projectmap. Op deze manier blijft alles overzichtelijk en krijgen ideeën context. Erg handig voor de volgende stap.

4. Selecteren

Aan het einde van de week heb ik een zelfde soort ritueel. Ik blader door al mijn notities, lees ideeën door en update projecten. Vervolgens kijk ik of ideeën nog steeds actueel zijn en of ik er op dat moment een actiepunt van moet maken. Soms kom ik ideeën tegen die ingehaald zijn door de tijd, die verwijder ik meteen.

5. Uitvoeren

De ideeën die uitgevoerd worden, komen als actie terug op mijn takenlijst. Vaak is zo’n idee meer dan een enkele taak en maak ik er een project van. Dat project krijgt een eigen map met taken. Vervolgens kijk ik wie ik nodig heb om het idee verder uit te werken en ga ik aan de slag.

Laat geen ideeën meer verloren gaan

Briljante ideeën zijn schaars. We hebben samen geconstateerd dat die ideeën komen op momenten dat je er eigenlijk niet op zit te wachten. Doe je voordeel met de vijf stappen en laat geen briljante ideeën meer verloren gaan!

0 Shares:
1 comment
 1. Als tekstschrijver begint bij mij elk idee met een probleem, ideeën zonder probleem verdwijnen onmiddellijk in de prullenbak. Fase twee is de vraag of het probleem de moeite waard is om op te lossen. Voor dit proces maak ik een lekkere lange wandeling en hou ondertussen in mijn geest dialogen. Bij ‘ja’ maak ik een systematische notitie in de map ‘plannetjes’. Die map is mijn bron van inspiratie, mijn geldboompje zogezegd, Voor mij werkt dat prima. Als ik even geen klanten heb met een probleem blader ik door de plannetjes en ga ik ‘autonoom’. Never a dull moment! Wel elke dag een plakje kaas op de boterham.

  groet,
  hans

Comments are closed.

Dit artikel is 11.317 keer gelezen