Hoe voel je je? Binnenkort hoef je dat zelf niet meer te beantwoorden. Met technologie kan dit steeds makkelijker. Een aantal voorbeelden.

De Quantified Self barst van de mood-tracking apps waarmee je kan bijhouden hoe je je voelt, bijvoorbeeld in het kader van persoonlijke ontwikkeling of therapie. Het resultaat hangt voor een groot deel af van hoe goed je in staat bent tot zelfreflectie. Gelukkig geven je stem, gezichtsuitdrukkingen en lichaam zoveel signalen af dat je emotie ook elektronisch bepaald kan worden. En daarmee ontstaan allerlei mogelijkheden.

Coming up

Vraag Apple Siri om een film, en je krijgt een suggestie die past bij je stemming op dat moment. Je Google Car vermindert automatisch snelheid totdat je rustig bent en niet meer bent afgeleid door schreeuwende kinderen op de achterbank. Je iWatch wacht nog even met het sturen van die emotionele reactie naar je manager totdat je bent afgekoeld en komt over 10 minuten met een review-mogelijkheid.

Of wat denk je van een horrorfilm die precies eng genoeg is omdat je iPad camera ziet dat je je ogen dichtknijpt en vervolgens de spannende scene nog even wat langer laat duren. Een game die via de controller je hartslag en huidvochtigheid meet en het aantal vijanden aanpast voor optimaal plezier. Nog even wachten, het komt er aan. Het volgende is nog wat dichter bij huis.

Empath

De Empath app (Android) analyseert je stem en bepaalt je emotionele toestand op dat moment. Geen zelfrapportage meer nodig dus. Door specifieke vragen te stellen – “hoe was je ontbijt vanochtend?” – ontstaat een beeld waarbij je emoties en stemming gecorreleerd zijn aan tijd, plaats en dagelijkse activiteiten. Hierdoor kun je trends ontdekken en bijvoorbeeld over een langere periode zien hoe je lifestyle je stemming beïnvloedt.

empath1empath2empath3

Je kan ook zelf aan de slag met het gebruik van emoties in je app. Er is een API beschikbaar voor de cloud-based emotie-analyse.

TeddyApp

TeddyApp is een Nederlandse startup met als doel mensen helpen zich beter te laten voelen. Met de app heb je toegang tot een coach met een video-chat. Tegelijkertijd worden beeld en geluid realtime geanalyseerd en krijg je inzicht in de emotie tijdens het gesprek. Niet alleen jij, maar ook de coach kan daar weer zijn voordeel mee doen.

teddy1

Denk bijvoorbeeld aan stressreductie in een organisatie. Medewerkers kunnen met stress-gerelateerde vragen en klachten terecht bij bedrijfsprofessionals. De organisatie krijgt met (anonieme) feedback over de knelpunten binnen het bedrijf een manier om de werkplek en HR-strategie te verbeteren. Vervolgens kun je over een periode meten wat de effecten zijn van specifieke maatregelen.

De eerste tests op dit gebied vinden plaats in juni met een aantal organisaties in Nederland en Italië. TeddyApp is ook geselecteerd voor het Wellness Accelerator-programma van Technogym. Binnenkort wellicht in je lokale sportschool!

Skip a Beat

Deze Nederlandse game maakt gebruik van je hartslag. Niet direct een emotie dus, maar je wordt er wel blij van! En je leert op een leuke manier om je hartslag onder controle te krijgen. Deze wordt gemeten door je vinger op de camera en flitser van je iPhone te leggen. Vervolgens ontwijk je in combinatie met taps op het scherm obstakels waarbij je hartslag invloed heeft op de snelheid, beweging en score. Door de aanwijzingen te volgen krijg je hier steeds beter grip op. Beheers je ademhaling, gedachten, emoties en stress-levels om verder te komen in het spel!

skiabeat3skiabeat2

Hoe ver ga je?

Automatische emotie-analyse bij therapie en zelfontwikkeling gaat echt enorm helpen! En ik kijk nu al uit naar allerlei nieuwe soorten games die gebruik maken van emoties voor input, feedback en gameplay. Maar hoe zou het zijn als mijn iPhone en Google ook altijd van mijn emoties op de hoogte zijn? Als elk telefoongesprek dat ik voer automatisch wordt geanalyseerd? Gaat dit net zo normaal worden als het delen van mijn locatie nu ook is? Of is dit intiemer en komt het steeds dichterbij mijn ‘gedachten’, die ik graag deel maar dan op eigen initiatief in een blog bijvoorbeeld ;-) Wat vind jij?

0 Shares:
1 comment
  1. Hi Sjoerd,
    Tijdens het lezen denk ik meteen: Moet een app mij gaan vertellen hoe ik mij voel?? Dat hoeft van mij niet.

    Teddyapp is meer coaching, dus dat iemand daar baat bij heeft, daar kan ik nog inkomen. En dat spelletje lijkt me leuk om eens uit te proberen.

    Maar Ik zou het niet fijn vinden als mijn emotie wordt meegestuurd met een smsje.. Dat kan volgens mij heel ongemakkelijk worden, of je nu blij of verdrietig bent. En laten we eerlijk zijn, het gaat niet iedereen wat aan, ook niet als iemand een afspraak afzegt zonder (goede) reden. En stel nou dat je prima in je vel zit, maar volgens de analyse van Google niet gelukkig bent, krijg je dan advertenties te zien van oppeppers? psychische zorg? of misschien wel van datingsites? ;-)

Comments are closed.

Dit artikel is 7.456 keer gelezen