Online samenwerken. Een werkvorm in ontwikkeling. Er zijn verschillende tools om het online samenwerken mogelijk te maken. Sinds 2013 profileert Slack zich als dé samenwerkingstool. Ik probeerde het uit. Maken ze dat ook waar?

Zoveel netwerken en organisaties, zoveel vormen

Ik werkte al op verschillende manieren online. Er zijn dan ook erg veel tools die je hierbij helpen.

Content Collective

Content Collective ís online samenwerken. Dit doen we met een flink aantal bloggers, eindredacteurs en online magazines. Ons virtuele kantoor huist in Podio. Hier ‘leeft’ Content Collective. Ideeën, ervaringen en frustraties worden hier uitgewisseld. Blogs worden hier aangeboden aan de eindredactie. Onze magazines en blogs leven in WordPress. Podio is ons intranet en sociale kanaal.

Nog meer vormen

Bij één van mijn vorige werkgevers gebruikten we Google+ als community. Hier posten we ideeën, geboekte resultaten, en af en toe wat ongein. Voor het chatten hadden we weer een ander programma. Via Google docs werkten we online samen. De servicedesk communiceerde met de klant via Zendesk. Intranet was er voor de meer officiële interne communicatie.

Versnipperde informatie

Nadeel bij dit voorbeeld is dat je wist dat er nog ergens informatie moest zijn maar dat je het niet terug kon vinden. Een collega geeft commentaar op een document via de chat, terwijl een andere collega dit via de functionaliteit in Google Docs doet. Er staat daardoor informatie op Twitter, in Zendesk, een beetje in Yammer en een heleboel in Google Docs en/of Dropbox. Misschien ken je hier zelf ook wel voorbeelden van. Door de toename van Het Nieuwe Werken, thuiswerken en online initiatieven, is het een reëel probleem voor veel mensen en organisaties. Slack zegt hiervoor de oplossing te zijn.

Wat is Slack dan?

Slack is een online communicatietool. Het biedt chatrooms, die je ook af kan schermen, en privé-chatmogelijkheden. Op zich niets bijzonders. Wat Slack wel bijzonder maakt is de vergaande integratie met onder andere:
• Google Docs,
• Dropbox en
• Zendesk
Zet je bijvoorbeeld een document in de organisatie Dropbox, dan meldt Slack dit aan de teamleden. Het document is van daaruit gelijk te openen. Slack bewaart de verschillende aantekeningen en commentaren op het document. Zoek je later het betreffende document op, verschijnen ook de aantekeningen en commentaren.
Heel Slack is doorzoekbaar vanuit één zoekbox. Zo raak je nooit meer wat kwijt en hoef je niet in diverse applicaties te zoeken. Van Slack is er een webversie en een app voor zowel Android, Mac en iOS. De webversie en de apps schakelen eenvoudig naar elkaar over.

Slack is nog jong

Slack is geintroduceerd in augustus 2013. Binnen 24 uur hadden ze 8000 aanmeldingen. Sommige bedrijven adverteren in vacatures met Slack als secundaire arbeidsvoorwaarde om sollicitanten aan te trekken. Met succes. Omdat Slack pas anderhalf jaar oud is staat het eigenlijk nog in de kinderschoenen. Meer kick-ass features en integraties worden de aankomende jaren nog verwacht. Ik vind Slack een zeer waardevolle tool. Ik ben ook benieuwd naar jouw ervaringen. Kende jij Slack al? Wat vind jij ervan? Of ken je misschien een nog betere samenwerkingstool?

0 Shares:
Dit artikel is 7.489 keer gelezen