Een messenger-app met de naam Inbox? Ik ben nieuwsgierig. Is het een messenger- of een email-app, of beide? Snel proberen.

Dankzij een verhaal van TechCrunch leerde ik Inbox Messenger kennen. De technologiewebsite noemde in de titel drie elementen die meteen mijn aandacht hadden; een messenger-app, gericht op design én privacy. En: de makers haalden 3,9 miljoen dollar aan investeringen op.

Het was voor mij meteen duidelijk dat ik de app ging proberen, maar ik wilde er ook meer over weten. Dus: een mailtje naar Chris Wang, marketingmanager bij Inbox Messenger. Allereerst: waarom die verwarrende naam?

“We wilden een naam die toegankelijk is, maar ook betekenis heeft. Inderdaad, de naam ‘Inbox’ hoort een beetje bij e-mail, maar wij zien berichtjes op de telefoon als de nieuwe en meest belangrijke inbox van mensen. Daarom willen we het woord ‘inbox’ herdefiniëren. En nu er ‘messenger’ achter staat voor de mensen die de dienst nog niet kennen, hebben we een naam die zowel bekend klinkt als betekenis heeft.”

Nieuw! (sinds augustus 2013)

Dan dat grote bedrag aan investeringen. De eerste versie van de app die de makers in 2013 lanceerden, was een open beta-app. Hij had alle belangrijkste features, maar ook een aantal bugs. De makers gaan de 3,9 miljoen dollar die ze binnengehaald hebben niet alleen gebruiken om bugs te verhelpen, maar ook om de app van nieuwe features te voorzien om de gesprekservaring zo persoonlijk mogelijk te maken.

Hoe ziet het verdienmodel eruit? Wang van Inbox:

“Je betaalt met je aandacht, tijd en loyaliteit. Wij vinden dat het vanzelfsprekend moet zijn dat gebruikers de controle hebben over hun persoonlijke berichten. Zeker als de makers van de app daarvoor kunnen zorgen – en dat kunnen ze tegenwoordig. Als we in de toekomst geld gaan vragen, is dat voor features waarvan wij vinden dat ze écht toegevoegde waarde hebben, niet alleen voor een goede messenger-app.”

En dan nu: de app

Aanmelden is heel makkelijk. Je kiest een @naam, vult een telefoonnummer en wachtwoord in en je kunt (bijna) beginnen. De app toont meteen een videootje met een geinig element van de app; schud met je telefoon en je berichtje is onzichtbaar en wordt pas weer zichtbaar als jij of de ontvanger weer schudt. Leuk gevonden én iets waar steeds meer gebruikers, en dus ook appmakers, zich mee bezig houden.

Het is trouwens ook heel makkelijk een berichtje terug te trekken; je swipet het naar links en hocus-pocus-weg-is-het. Voor altijd! Ook bij de ontvanger. Zelfs de berichtjes die je gesprekspartner stuurde, kan je voor altijd naar het land van ‘nooit gezegd’ sturen. Hier maakten de ontwikkelaars een leuk filmpje over:

Jammer, geen vrienden

Minder privacyvriendelijk lijkt het feit dat je je adressenlijst moet koppelen om te zien of je vrienden de app ook hebben. Mijn enige vriend bleek @teaminbox te zijn, naar eigen zeggen geen bot. Het is wel duidelijk dat Inbox messenger in Nederland nog wat werk te doen heeft om gebruikers te veroveren. Toch maar een echte vriend gevraagd Inbox te downloaden en samen de app te testen.

Oordeel

Inbox is een mooie, rustige app en werkt logisch. Qua design een absolute aanwinst voor mijn telefoon. Hij is ook behoorlijk snel. Net als met andere messenger-apps als Whatsapp kun je tekst- en spraakberichten en foto’s sturen, maar met Inbox kun je zelfs een tekening verzenden (voor zover je die kunt maken op je smartphone). Leuk, maar dat had voor mij niet gehoeven. De schud- en swipefuncties hebben wél toegevoegde waarde vergeleken met de concurrenten.

Nu alleen nog wat vrienden en geen rare toestanden als de makers de app verder ontwikkelen of verkopen en ik ben gebruiker voor het leven. De app staat bij mij nu al op de eerste ‘pagina’ van mijn telefoon. Voorlopig samen met Whatsapp omdat al mijn contacten dat nog gebruiken, maar wie weet wat een succes Inbox in Nederland wordt. Probeer de app gewoon eens, ik weet zeker dat je niet teleurgesteld wordt. We Inboxen!

Downloaden

Inbox Messenger is gratis voor zowel iPhone als Android.

Wil jij onze app-oloog worden? Op het gebied van Android of iPhone? We zijn op zoek naar bloggers.

Ben je een app-ontwikkelaar en wil je jouw app hier presenteren? Neem dan contact met ons op.

0 Shares:
Dit artikel is 14.349 keer gelezen