Julian Assange, oprichter van de klokkenluider-website Wikileaks, liet vandaag tijdens een live persconferentie weten dat hij op korte termijn de ambassade van Ecuador in Engeland zal verlaten. Wanneer hij precies vertrekt heeft hij niet bekend gemaakt en op verdere vragen hierover wilde Assange niet ingaan.

Assange zit inmiddels meer dan twee jaar vast op de ambassade. Hij kan het terrein niet verlaten omdat er een Europees arrestatiebevel tegen hem is uitgevaardigd. Zodra hij voet zet buiten het terrein wordt hij door de Engelse politie gearresteerd. De 43-jarige oprichter van Wikileaks, is bang dat hij na zijn arrestatie zal worden uitgeleverd naar Amerika, waar hij terecht zal moeten staan voor het lekken van meer dan 8 miljoen geheime documenten. Chelsea Manning, de klokkenluider die deze geheime documenten lekte naar Wikileaks werd vorig jaar nog veroordeeld tot 35 jaar gevangenisstraf.

Gezondheidsproblemen

downloadHoewel Assange geen uitspraken wilde doen over wanneer hij van plan is te vertrekken, benadrukte hij wel dat gezondheidsproblemen er niks mee te maken hadden. Dat hij gezondheidsproblemen heeft, erkent hij wel. De ambassade van Peru heeft geen tuin of buitenplaats, waardoor Assange al meer dan twee jaar binnen opgesloten zit. Hierdoor krijgt de 43-jarige Assange niet voldoende zonlicht en frisse lucht en heeft zo naar verluid hart- en longproblemen opgelopen. In de afgelopen 2 jaar heeft hij slechts 20 minuten van directe zon kunnen genieten, toen hij zijn medestanders buiten de ambassade toesprak.

Assange zegt zelf hierover: “Het is een omgeving waarin ook een gezond persoon tegen bepaalde problemen op zou lopen waarmee hij moet leren omgaan. De Verenigde naties stellen dat gevangenen een uur frisse lucht per dag moeten krijgen. Zelfs toen ik in de isoleercel zat in de Wandsworth-gevangenis, werd dat principe gerespecteerd.”

Volgens de Engelse krant The Daily Mail, heeft Assange op de ambassade een speciale lamp die zonlicht moet vervangen en heeft hij daarnaast – om voldoende beweging te krijgen – van filmmaker Ken Loach een loopband gekregen.

Ecuador blijft beschermen

Ook de Ecuadoraanse ambassadeur  minister van Buitenlandse Zaken was aanwezig bij de persconferentie en sprak zich uit over Assange: “Er moet een einde komen aan deze situatie. Twee jaar is simpelweg te lang.” De minister benadrukte dat Ecuador van zins is om Assange zolang als dat nodig is, politiek asiel te verlenen. Ecuador heeft al een verzoek ingediend bij de Engelse autoriteiten om Julian Assange naar een ziekenhuis te mogen brengen, indien nodig in een auto met diplomatieke nummerplaat, maar op dit verzoek hebben zij nog geen antwoord gekregen.

Bekijk hieronder de persconferentie. Gefilmd door een Spaanse crew en direct vertaald. Hierdoor dus niet heel goed verstaanbaar.

Bronnen: Cnet, Daily Mail

0 Shares:
Dit artikel is 4.917 keer gelezen