De overweldigende meerderheid van technologiebedrijven in Sillicon Valley heeft moeite om de kloof tussen het aantal mannen en vrouwen binnen hun deuren te dichten, maar in Las Vegas wordt het grootste deel van die banen juist ingevuld door vrouwen. Wat maakt de stad nu zo bijzonder?

Niet voor niets Twittert en Facebookt Neelie Kroes er met haar #EveryGirlDigital op los. Onze dame in Europa is zich zeer bewust van de ongezonde disbalans tussen mannen en vrouwen in ICT- en technologie-gerelateerde beroepen.

Hoe zit het met vrouwen in de tech scene? Dit was de leidende vraag van een recente studie. De onderzoekers namen in Amerika de locatie van bedrijven onder de loep en koppelden deze gegevens aan het aantal vrouwen werkzaam in de sector. Wat blijkt, slechts 29% van de banen wordt door vrouwen ingevuld.

What happens in Vegas ..

Las Vegas steekt hier met kop en schouders bovenuit. In Sin City is 65% van de tech scene in handen van vrouwen. Een van de redenen die hiervoor genoemd wordt, is dat aan het hoofd van de stad een sterke vrouw staat: burgemeester Carolyn Goodman heeft sinds 2011 de touwtjes in handen. Haar leiderschap is een voorbeeld voor anderen. Een voorbeeld voor vrouwen om te volgen en een voorbeeld voor mannen om vertrouwd te raken met vrouwen in een leidende positie. Helaas wordt dat nog steeds niet als normaal gezien. Een vrouw op zo’n zichtbare en cruciale plek als de stoel van de burgemeester, draagt eraan bij dat eerder aan een vrouw gedacht wordt voor een vrijgekomen positie.

Bills, bills, bills

Dit is natuurlijk niet de enige reden waarom Las Vegas voorop loopt. Ook de economische positie van vrouwen in Nevada, de staat waar Las Vegas in ligt, is beduidend beter dan die van vrouwen in andere gebieden in de US. Nevada is samen met Vermont de staat met de kleinste salary gap, ofwel het kleinste verschil in beloning tussen mannen en vrouwen. Let wel: dit verschil gaat dus om exact hetzelfde werk, waar vrouwen simpelweg minder voor betaald krijgen. Waar een man in Nevada 1 dollar verdient, krijgen vrouwen maar 85 cent. Wij dames mogen in onze handjes knijpen, ‘maar’ 15 cent minder dan onze mannelijke collega’s! Dit verschil klinkt al bizar, maar als je weet dat in Nevada de beloningen dus het dichtst bij elkaar liggen (alarm: nergens in de US verdienen vrouwen en mannen gemiddeld evenveel), komt het besef dat in andere staten het verschil in beloning naar meer dan 25% gaat, helemaal als een schok. Een kwart minder verdienen dan je mannelijke collega, dat is nogal wat.

Say my name

In Nevada loont het om als vrouw aan de slag te gaan, staat een sterke vrouw in de spotlight en is de weg voorbereid door anderen vrouwen. Want dat is reden nummer drie. Mensen zijn nu eenmaal geneigd zich te omringen met mensen die op hen lijken. Qua cultuur, achtergrond en ook qua sekse. We noemen dit soms het ‘old boys network’. Ons kent ons, lekker gemakkelijk en comfortabel. Als langzaam maar zeker steeds meer vrouwen hier tussen fietsen, verandert de rolodex met namen en adressen langzaam maar zeker mee. Een vliegwieleffect.

Het onderzoek verscheen kort nadat Google gegevens over zijn eigen persooneelsbestand naar buiten bracht (30% vrouwen). Kort daarop trokken ze 50 miljoen dollar uit voor het ‘Made with Code’-initiatief om meer vrouwen achter de knoppen te krijgen. Prima voor de toekomst, maar wat op de korte termijn verstandiger lijkt als je Las Vegas als voorbeeld neemt, is meer vrouwen benoemen op zichtbare posities, focussen op eerlijke beloning en voortbouwen op het netwerk van vrouwen zelf.

0 Shares:
Dit artikel is 4.215 keer gelezen