De webshop Snailmail Shop wil ons weer verleiden tot het sturen van handgeschreven brieven en kaarten. Je weet wel, waarvoor je nog ouderwets een wandelingetje naar de brievenbus moet maken. De keren dat ik een kaart stuur zijn op één hand te tellen. Maar Snailmailshop.nl, een winkel vol leuke printables, briefpapier, enveloppen en kaartjes, doet mijn vingers wel weer tintelen.

Snail is Engels voor slak, dus langzaam, en de betekenis van mail hoef ik niet uit te leggen. De wens van SnailMail is om de postbodes weer met uitpuilende zakken door het land te laten gaan. Daarom heeft deze webshop een verzameling van leuke spullen waarmee je de mooiste brieven en kaarten kunt sturen. Printables, briefpapier, enveloppen, stickers, tape en kaartjes in prachtige kleuren en oogstrelende ontwerpen. Veel van de ontwerpen zijn van oprichtster en illustrator AnkePanke, die de website sinds kort heeft overgedragen aan Marion van Steveninck.

Kaartjes schrijven

Ik schrijf regelmatig een felicitatiekaartje vol als toegift bij een cadeautje. Een kaartje sturen per post schiet er echter vaak bij in – ik wil het graag, maar doe het niet altijd. Zo’n kaart moet natuurlijk minstens een dag van te voren op de bus. Prima te doen natuurlijk, maar voor je het weet is het moment alweer voorbij. Dan maar weer de last minute-optie van de online felicitatie.

Niet zelf schrijven? Dan laat je het toch typen?

Om het ons toch wat makkelijker te maken, zijn er veel initiatieven die je de gang naar de brievenbus besparen en toch een echt kaartje laten bezorgen. Zo kun je via Greetz of KaartWereld van PostNL een uitnodiging, felicitatie of hartewens versturen. Ik schreef al eens over cardagram, een app waarmee je een foto als kaartje kunt versturen. Maar je kunt ook je whatsappie of tweetje in inkt laten drukken. Monique Boere typt ze hoogstpersoonlijk voor je uit op de oude typemachine van haar vader én doet ’m op de post. Stuur simpelweg je tekst naar de Typfabriek. Je hoeft er de deur niet voor uit en de ontvanger heeft toch een origineel kaartje!

Een echte uitnodiging

Post krijgen blijft leuk en daarom is een kaart sturen ook leuk. Ik gaf laatst een feestje samen met mijn lief, en hij had daarvoor een heel mooi kaartje in jaren-vijftig-stijl gemaakt. Een deel van de uitnodigingen verstuurden we per post en omdat we niet van iedereen een postadres hadden, stuurden we het overige deel per e-mail. Ook al waren de reacties op de mailvariant heel leuk, het was opvallend dat de kaart die via de postbode op de mat viel bij de ontvangers veel meer indruk maakte.

Schoenendoos vol herinneringen

Maar er gaat toch niets boven een handgeschreven bericht, op mooi briefpapier, of een stijlvol ontworpen kaart.  De Snailmailshop heeft dat goed in de gaten. Een digitale kaart in je inbox, of een voorgedrukte kaart via internet roept niet het gevoel op van een kaart die echt van hand tot hand is gegaan. Tien jaar geleden werkte ik gedurende elf weken als stagiaire op een Amerikaans zomerkamp in Wisconsin, waar elke week nieuwe vakantiegangers kwamen logeren. Mensen met lichte beperkingen of volledig hulpbehoevend. Heel gaaf én heel zwaar. Zo nu en dan – zoals laatst nog bij mijn verhuizing – kom ik de foto’s, brieven, kaartjes en tekeningen weer tegen die familie en vrienden mij destijds stuurden. Een schoenendoos vol emoties en herinneringen. Het gevoel dat dan opborrelt in mijn binnenste zal ik nooit ervaren bij een ‘teruggevonden’ e-mail.

0 Shares:
Dit artikel is 5.310 keer gelezen