Binnenkort is het mogelijk om een dna-schets te maken van een kind vóór het kind er is. Dat gebeurt dan door DNA te combineren van de spermadonor en de ontvanger. Startup Genepeeks werkt aan deze nieuwe technologie, Matchright genaamd. Geen embryo voor nodig. Genepeeks wil hiermee toekomstige ouders waarschuwen voor genetische ziekten die zonder een onderzoek als dit niet aan het licht komen voordat het kind al onderweg is.

Anne Morriss, medeoprichter van Genepeeks, heeft een zoontje met de genetische ziekte MCADD. De spermadonor en zij bleken beide drager van mutaties in het gen dat deze zeldzame ziekte veroorzaakt. Haar doel is het waarschuwen voor de combinaties van DNA die genetische ziekten kunnen veroorzaken. Een duidelijk en begrijpelijk doel.

Alleen voorkomen van ziekten?

Met de technologie van vandaag kan worden voorkomen dat er kinderen op de wereld worden gezet met vreselijke aandoeningen. Volkomen logisch lijkt mij. Maar stel je eens voor dat deze technologie voor heel andere doeleinden wordt ingezet. Het bepalen van gewenste uiterlijke kenmerken. Selecteren op gewenste eigenschappen en karaktertrekken. Hoever zullen sommigen gaan, op zoek naar perfectie? Dan wordt het in een keer een ethische kwestie.

Waarom wil je een kind?

Als ik denk aan kinderen krijgen is dat  met iemand waar ik van houd, met eigenschappen die ik graag terug zou willen zien in mijn nageslacht. Voor een moeder is haar eigen kind toch altijd perfect?

Nu sluit dit aan bij mijn situatie. Maar als dit niet kan ga je misschien kijken bij een spermabank. Ik Google en kijk eens rond op zo’n website. Ik voel me enigszins ongemakkelijk. Ik moet namelijk meteen kiezen uit ras, haarkleur en oogkleur. Je wordt gedwongen direct oppervlakkig te zijn. Ook weer niet vreemd, want je zoekt waarschijnlijk een donor die aansluit bij je eigen uiterlijk. Of ga ik hier alweer de mist in?

Ik kom op het profiel van ARON. Een Afghaanse student, bruine ogen, zwart haar. psychologisch profiel: gekwalificeerd (geen idee wat dat inhoud). Als ik dat genoeg info vind kan ik meteen bestellen of reserveren. Dit is me nog eens een webwinkel!

De vraag hier is natuurlijk:

Wil jij van te voren weten hoe je kind er genetisch uit komt te zien? En wat vind jij van de technologische ontwikkeling van Genepeeks?

0 Shares:
Dit artikel is 5.449 keer gelezen