Tomnod1

Is het een promotiestunt rondom de remake van de serie Lost? Hebben de Koreanen het vliegtuig gekaapt? Of blijkt er een tweede Bermuda-driehoek te bestaan die de MH370, de Boeing die al bijna twee weken wordt vermist, heeft opgeslokt? 

De ene complottheorie is nog gekker dan de andere. En het bijbehorende drama wordt in alle media breed uitgemeten. Familieleden van de vermiste passagiers die in hongerstaking gaan omdat de Maleise regering feiten zou verzwijgen. De Amerikaanse regering die zich met het onderzoek wil bemoeien, maar om onduidelijke redenen op afstand wordt gehouden. De piloten van het vliegtuig die worden beschuldigd van terrorisme.

Hollywood, here we come

Het is dat Roland Emmerich is gestopt met het maken van rampenfilms, anders had ‘ie vast en zeker al iemand op het oog voor het script.

Het is duidelijk dat de mysterieuze verdwijning van het Maleise vliegtuig de hele wereld bezighoudt. Letterlijk. Want naast de tientallen reddingsschepen en helicopters die de oceaan afspeuren naar wrakstukken van de machine, zitten ook miljoenen mensen thuis achter hun computer te zoeken. Via Tomnod, een crowdsourcing-website waarop gebruikers honderden satellietbeelden kunnen bestuderen op zoek naar aanwijzingen.

BoeingEen soort Google Streetview in de oceaan

Kort na de verdwijning van de MH370 positioneerde DigitalGlobe, het commerciële satellietbedrijf achter Tomnod, twee van zijn vijf satellieten boven het gebied waar het vliegtuig was verdwenen, en riep iedereen op om mee te zoeken. Op de Tomnodwebsite krijgen gebruikers een willekeurig gedeelte van het zoekgebied te zien en als ze hierop iets verdachts ontdekken, kunnen ze de plek markeren met een tag.

Naar schatting zitten er inmiddels meer dan 2,3 miljoen mensen over de hele wereld achter hun pc te scrollen en te turen. Wat een prachtig crowdsourcing initiatief.

Toch?

In principe wel, ja. Maar zoals bij elke grote mediahype wil ook nu de hele wereld een piece of the pie. Tijdens een reusachtig event met de naam Unite for MH370 (ook te volgen via de hastag #UniteforMH370 en op Facebook), verdrongen bekende artiesten zich voor de camera om te zeggen hoe zeer ze met de familieleden van de verdwenen passagiers meeleven. De meest treurige vorm van zelfpromotie kwam echter van de rockzangeres Courtney Love. Ze plaatste een screenshot van een satellietfoto op haar Facebookpagina waarin ze meende olievlekken en een stuk vliegtuig te hebben ontdekt.

Bedankt, Courtney, want we waren inderdaad even vergeten dat jij ook nog bestond

Gelukkig zijn échte professionals ook nog steeds massaal op zoek naar aanwijzingen om het raadsel op te lossen. Een aantal uren geleden gaf de Australische marine beelden vrij van mogelijke wrakstukken in de Indische Oceaan, 2500 kilometer ten zuidwesten van Perth. Laten we hopen dat de vliegtuigen en schepen die momenteel op weg zijn naar het gebied de objecten kunnen vinden. En dat het ons een stap dichter bij de ontknoping brengt, zodat de werkelijke helden kunnen worden geëerd. Hopelijk blijken dat de piloten te zijn, die er in plaats van terroristische handelingen alles aan hebben gedaan om de passagiers van de neerstortende MH370 te redden.

0 Shares:
Dit artikel is 4.799 keer gelezen