Er wordt ingebroken: je computer wordt gehackt. Of dit nu komt door een bestandje of URL die je niet had moeten openen, een niet geüpdatete virusscanner of een doelbewuste hack op jou gericht: je bent gehackt. Je inbreker zit ongemerkt in jouw huis en kijkt mee hoe jij je omkleedt, door de woonkamer danst of met net-uit-bed-haar je mail checkt.

Via de webcam maakte hij naakfoto’s

Het overkwam verschillende meisjes in de VS. Jared A. uit Californië hackte 150 online accounts en verzamelde naaktfoto’s van verschillende slachtoffers. Deze foto’s maakte hij met de webcam van de meisjes, die hij op afstand bestuurde. De foto’s die hij maakte, gebruikte hij om de meisjes te chanteren. Hij dreigde de foto’s te delen op hun social media kanalen, tenzij de meisjes hem meer naaktfoto’s- en video’s stuurden of 5 minuten deden wat hij wilde in een privé webcam/Skypesessie.

Heb jij je webcam al afgeplakt?

Hij maakte meerdere slachtoffers

Jared maakte gebruik van hacksoftware om de social media en e-mailaccounts van meisjes die hij kende te hacken. Vervolgens gebruikte hij het netwerk van deze meisjes om zijn virus te verspreiden.  Van 2 meisjes is bekend dat zij een Skypesessie met Jared A. hebben toegezegd om ‘misbruik’ van hun foto’s te voorkomen. Met trots deelde hij zijn veroveringen op een hackersforum, waar hij advies vroeg voor wervende en beter klikbare teksten om meer accounts te hacken. Jared A. is in november 2013 opgepakt. Hij werd afgelopen maandag, 17 maart 2014, tot 18 maanden celstraf veroordeeld.

Mijn computer is mijn huis en mijn smartphone mijn handtas.

Het kan jou ook gebeuren. Tegenwoordig zit ons hele leven in onze computer of in onze smartphones. Niet alleen je eigen gegevens en je eigen leven. Door met iedereen die je kent ook online in verbinding te staan, lijkt het bijna of je de huissleutels van al jouw  ‘vrienden’ onder je deurmat bewaart. Je helpt de hacker via jouw Facebook en Twitter met een klik het huis van je vrienden in. Met een hack en een simpel berichtje als  “lol moet je nu eens kijken! Te gek link.ly/onleesbarelink”, zit de inbreker niet alleen in jouw woonkamer, maar ook in die van mij.

Klik daarom nooit zomaar op linkjes!

 

PS. Lach hier niet alleen om, maar neem het ook een beetje serieus.

De reclame van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB): Hang op, Klik weg, bel uw bank

0 Shares:
Dit artikel is 5.686 keer gelezen