HTML, CSS, SEO, mp3: wij schrikken niet van dit soort vaktermen. Amerikanen daarentegen zijn op het gebied van webkennis wat minder ‘savvy’. Uit onderzoek blijkt dat één op de negen Amerikanen (11%) denkt dat HTML een seksueel overdraagbare aandoening (soa) is!

Wij weten natuurlijk wel beter: HTML staat voor HyperText Markup Language. Deze code vormt de bouwsteen voor websites, doordat het browsers vertelt hoe de structuur van een pagina eruit ziet. Wij halen het niet in ons hoofd om HTML te associëren met een soa.

Vaktaal

Het is begrijpelijk dat niet iedereen bekend is met de taal die vakgenoten onderling gebruiken. Daarom heet het tenslotte vaktaal. Zo kent iedere beroepsgroep zijn eigen ‘taal’ die professionals onderling gebruiken in hun communicatie. Sterker nog, zij voelen zich prettig als ze door vakgenoten met jargon bestookt worden, omdat het voor hen vanzelfsprekende woorden zijn. Voor buitenstaanders klinkt deze vaktaal soms als Chinees, omdat ze niet weten wat degene tegenover hen bedoelt.

Om het nog wat lastiger te maken: het komt in de praktijk meer dan eens voor dat dezelfde term totaal iets anders betekent. Wellicht dat je bij het horen van de term ‘SEO’ meteen denkt aan Search Engine Optimization of zoekmachineoptimalisatie. Pedagogen en professionals in het onderwijs gebruiken de term ‘SEO’ als ze het hebben over sociaal-emotionele ontwikkeling. Toch heel wat anders dan zoekmachineoptimalisatie.

Of wat dacht je bijvoorbeeld van de afkorting WA? Grote kans dat je onmiddellijk aan Wettelijke Aansprakelijkheid denkt, een term die verzekeringsmaatschappijen gebruiken om aan te geven dat ze alleen schade aan derden vergoeden. Maar de afkorting staat tevens voor Waterschap Almere. Historici gebruiken WA als ze het hebben over de Weerafdeling, de paramilitaire organisatie van de NSB voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. WA kan zelfs gebruikt worden om de naam van onze koning, Willem-Alexander, verkort weer te geven.

Oftewel, vaktaal verschilt per beroepsgroep.

Goede webkennis

Terug naar het verhaal over webkennis. Persoonlijk dacht ik dat HTML inmiddels wel een algemeen bekende en ingeburgerde term was. Amerikaans onderzoek dat is uitgevoerd door Vouchercloud.net maakt op pijnlijke, maar hilarische wijze duidelijk dat dit allesbehalve het geval is.

Een van de bevindingen is dus dat 11% van de Amerikanen denkt dat HTML een soort van soa is. Andere (vermakelijke) bevindingen die uit het onderzoek naar voren komen:

  • 77% van de respondenten heeft geen flauw benul wat we met ‘SEO’ bedoelen;
  • 27% dacht dat een ‘gigabyte’ een insect was dat in Zuid-Amerika voorkomt;
  • 42% meende dat een ‘moederbord’ het dek van een cruiseschip is;
  • 23% vermoedde dat ‘mp3’ een robot uit de film Star Wars is;
  • 18% zei dat een ‘Blu-ray’ een dier was dat in de zee leeft (waarschijnlijk afgeleid van het Engelse woord stingray  dat pijlstaartrog betekent);
  • 15% dacht dat ‘software’ synoniem was voor comfortabele kleding; en
  • 12% veronderstelde dat ‘USB’ een acroniem was voor een Europees land (United States of Britain misschien?).

Opvallend is dat 61% van de respondenten zegt dat het vandaag de dag belangrijk is om goede webkennis te hebben en bekend te zijn met technologische termen. Uit de cijfers blijkt in ieder geval dat de Amerikanen nog veel te leren hebben.

Methodologie

Vouchercloud.net voerde het onderzoek uit onder 2.392 mannen en vrouwen van 18 jaar en ouder. De respondenten kregen bij iedere vraag de keuze uit drie antwoordmogelijkheden. In het onderzoek werd niet alleen naar de kennis van technologie-gerelateerde termen gevraagd, maar ook naar alledaagse afkortingen.

 

Bron: LA Times

0 Shares:
Dit artikel is 5.623 keer gelezen