Stel je eens voor dat je om wat voor reden dan ook je onderarm moet missen. Naast het trauma en het moeten missen van je arm, heb je ook last van fantoompijn. Dat lijkt mij echt vreselijk! Zweedse onderzoekers lijken hier een succesvolle therapie op gevonden te hebben. Door de missende arm op te nemen in een videospel verminderde de pijn en beleefden de proefpersonen zelfs meerdere pijnvrije uren.  

De belangrijkste proefpersoon was een patiënt waarbij al 48 jaar geen enkele therapie aansloeg. Al die jaren voelde zijn geamputeerde arm en hand aan alsof hij een gespannen vuist maakte. Na het gebruiken van zijn fantoomarm in de ‘game’ leerde hij deze te ontspannen. Hij voelde geen gespannen vuist meer, maar een ontspannen hand. Dit was ook echt te zien in de simulatie. De patiënt ziet zichzelf op het scherm mét arm. Door augmented reality toe te passen, daarmee leg je een virtuele laag over de werkelijkheid.

In deze aflevering van D-News wordt duidelijk uitgelegd hoe het werkt.

Gamen als therapie

Het gebruik van virtual reality in de gezondheidszorg komt steeds meer voor. Er worden bijvoorbeeld ook therapieën ontwikkeld om van bepaalde angsten en fobieën af te komen. Het lijkt een soort trucje om onze hersens om te tuin te leiden. Maar het werkt! En daarom is dit vast nog niet niet de laatste therapie die met augmented reality ontwikkeld zal worden. Go science!

Bron: Geekosystem.com, Frontiers

0 Shares:
Dit artikel is 4.940 keer gelezen