Onlangs las ik een artikel over Knack, een nieuwe start-up die zich bezig houdt met het ontwikkelen van games. Op zich niks bijzonders zou je zeggen maar bij Knack beweren ze dat je aan de hand van hun games een goed beeld krijgt van iemands vaardigheden en potentieel.

Vaardigheden in plaats van diploma’s

Momenteel werven veel organisaties nog op basis van diploma’s en arbeidsverleden in plaats van de vaardigheden van kandidaten te toetsen. Nu zegt een diploma of relevante werkervaring natuurlijk wel íets. Maar niet alles. Hoe mooi zou het zijn om, gedurende de sollicitatie procedure, de kandidaten een spel te laten doen om hun vaardigheden te testen? Dit wordt binnenkort realiteit met Wasabi Waiter.

Wasabi Waiter

Wasabi Waiter is een game waarbij je tal van opdrachten moet doen. Dit zijn bijvoorbeeld opdrachten die kijken of je in staat bent om efficiënt te werken of hoe je reageert op bepaalde informatie. Aan de hand van deze opdrachten verzamelt bedrijf X data over je gedrag en beslissingen gedurende de game. Het bedrijf maakt met behulp van deze data  een analyse van iemands intellect en potentieel. Op deze manier krijg je een veel reëler beeld van de sollicitant en hoe hij zich in bepaalde situaties zal gedragen. Momenteel is dit nog steeds giswerk.

HR 2.0?

Het aannemen van nieuw personeel is nog altijd vaak een gok. Als het mogelijk is om door middel van een game een beter beeld te krijgen van een kandidaat, dan lijkt mij dit de moeite waard. Ook als sollicitant lijkt het me prettig om je op deze manier te kunnen laten zien. Zeker als je niet zo ruim zit in de papieren bevestigingen op je CV.

Wat denken jullie? Gaan games als Wasabi Waiter iets veranderen aan de werving en selectie van bedrijven? Gaan bedrijven eindelijk werven op vaardigheden (en niet op diploma’s) door middel van deze game? En zijn we daarmee binnenkort dan eindelijk af van de standaard sollicitatie procedures met (valse) verwachtingen en wederzijdse beloftes?

 


Geschreven door