Melige FB-appjes, ze komen om de haverklap langs. Meestal treedt dan ook de block-reflex onmiddellijk in werking. Maar soms, heel soms komt er een appje voorbij waar ik om moet lachen. Deze week was dat het geval met ‘What would I say?

What Would I Say neemt alles wat je ooit op Facebook zette in de vorm van status updates en reacties, husselt het door elkaar en maakt er een nieuwe statusupdate van. De analyse gebeurt op basis van zogeheten Markovketens. Simpel gezegd komt het hierop neer: de app pakt een willekeurig beginwoord en rekent dan op basis wat je eerder typte uit wat het meest waarschijnlijke volgende woord is. Echt iets voor een taalfreak als ik dus.

Meestal onzin, soms een gedicht

Soms komt er dan iets uit wat min of meer zinnig lijkt:

Ja niet dus

Soms is het een tikje vreemd, maar met enige goede wil kun je er wat mee:

Leuk idee

Soms – nou ja, heel vaak – is het volkomen nonsens:

geeft zichzelf te voelen

En heel soms komt er een kant-en-klaar modern Nederlands gedicht (met een vleugje Johnny Cash) uitrollen:

gedicht

Over poëzie gesproken

Over poëzie gesproken: collega-dichter Maarten Buser heeft zijn MaartenBot niet alleen een hele dag het woord voor hem laten doen op Facebook, hij stelde ook een gedicht samen uit de uitspuugsels van het ding. En weet je, het is niet eens heel veel onsamenhangender dan wat je soms in hedendaagse dichtbundels aantreft.

Oude truc

De wiskunde achter ‘What Would I Say’ is trouwens verre van nieuw en toepasbaar op vele andere gebieden. In de muziek wordt bijvoorbeeld al tijden met Markovketens geëxperimenteerd. In het filmpje hieronder hoor je muziek die is ‘gegokt’ op basis van bestaande klassieke muziek. Als je ernaar luistert, hoor je ook meteen wat er mis is met grappen als dit: het is even leuk, maar na een tijdje is de lol eraf en wordt het toch weer stomvervelend.

Tijd om terug aan het werk te gaan. Na het filmpje dan.

0 Shares:
Dit artikel is 8.209 keer gelezen