Regelmatig toetsen mensen (bewust en onbewust) de grenzen van social media. Neem nou selfies: foto’s van jezelf op social media, bij voorkeur met getuite lippen. Sommige mensen maken er een sport van op de meest vreemde locaties selfies te maken. Op zich acceptabel, maar wat als deze plaatjes geschoten zijn op een begrafenis? Pardon? Ja, de nieuwe ‘trend’ is funeral selfies.

Online verdriet verwerken

Met hashtags als #funeral, #sadday en #RIP laten mensen via social media hun verdriet zien. Het zijn vooral jonge mensen die op deze manier aandacht geven aan sterfgeval in hun omgeving.

funeral selfie 2                         funeral selfie 1

 

Meer voorbeelden vind je op deze Tumblr pagina. Volledig gevuld met funeral selfies.

Gepast of ongepast?

Moeten we dit nou afkeuren? Of is dit juist een manier om de dood te verwerken? We spenderen immers steeds meer tijd online en delen daar ons leven. Voornamelijk leuke gebeurtenissen. Regelmatig horen we dat mensen depressief raken van alle gelukzalige berichten op bijvoorbeeld Facebook. Het zou geen afspiegeling van het echte leven zijn. Wellicht is dit dus een mooie tegenbeweging. Wat vind jij? Moeten funeral selfies kunnen?

0 Shares:
2 comments
  1. Het is heerlijk dat we in een tijd leven waarin conventies steeds minder bepalen hoe rouw er uit moet zien. De getoonde selfies zijn nou niet direct mijn idee, maar laat wel zien hoe de geportretteerden zich op dat moment voelen. Het heeft iets ongemakkelijks ook, maar dat is een universeel gevoel dat iedereen die wel eens naar een begrafenis is geweest zal herkennen, prima dat mensen dat op deze manier tonen. Niet jezelf zijn als je naar een begrafenis gaat is pas ongepast!

    1. True. Mijn eerste reactie op de selfies was eigenlijk 'dit kan echt niet', maar na even nadenken, vind ik het juist wel mooi dat ook dit online wordt gebracht. Als online en offline steeds meer verweven raken, dan hoort dit er ook bij.

Comments are closed.

Dit artikel is 7.211 keer gelezen