We sporten steeds vaker met behulp van apps en fitness gadgets. Met jouw data op dashboards zorgen die apps en gadgets voor motivatie om je fitnessdoelen te halen. De technologie wordt steeds geavanceerder en levert ook steeds meer data op. 

Technologie als tool om je doelen te behalen

Als je vroeger wilde afvallen, keek je eenvoudigweg naar de soms onheilspellende cijfers op de weegschaal of merkte je het wanneer je je kledingstukken lastiger aan kon trekken. En dan ging je maar hardlopen totdat je met een rood aangelopen hoofd niet meer kon. In plaats van hardlopen kun je natuurlijk ook gaan wandelen. Het is algemeen bekend dat het gezond is om minimaal 10.000 stappen per dag te lopen. Maar het is ook bekend dat heel weinig mensen die 10.000 stappen ook daadwerkelijk lopen. Stappentellers worden al jaren goed verkocht, worden steeds slimmer en kunnen ook steeds meer meten. Stappentellers heten nu dan ook vaak fitness trackers. Naast het aantal stappen meet zo’n fitness tracker nu ook de afgelegde afstand, verbrande calorieën en ‘s nachts soms zelfs je slaapritme. Tegenwoordig hoor je er bijna niet meer bij zonder gadgets om je hartslag, snelheid en gelopen afstand te meten. En daar hoort ook een weegschaal bij die je vertelt dat jouw botten toch niet zo zwaar zijn als je altijd dacht. Langzamerhand komen we steeds meer te weten over ons lichaam.

Wearable technology

Computers worden steeds kleiner en zitten tegenwoordig in brillen, armbandjes, horloges en zelfs kleding. Wearable technology heet dat. Voor de ouders van kleine kinderen is er al een sensor (ja, inderdaad: in de vorm van een blauw vogeltje) voor de luier van het kind. Die sensor meet de vochtigheid in de luier en als het nodig is, stuurt de sensor een berichtje dat de luier vervangen moet worden. Voor de volwassen mens zijn er shirts met ingebouwde sensors die allerlei gegevens van je meten terwijl je aan het sporten bent.

Dus als je wil gaan sporten om af te vallen, zijn er genoeg middelen die je daarbij kunnen helpen. Maar afvallen, is ook opletten wat je eet. En ook hier zijn er ontwikkelingen, zoals een armband die met verschillende lichtfrequenties op je polsader meet hoeveel proteïnen, vetten en koolhydraten je binnen krijgt.

En al deze gegevens kunnen mooi worden gepresenteerd in één van de vele app’s die beschikbaar zijn. Al onze lichaamsgegevens mooi samengevat in een duidelijk dashboard op je smartphone, tablet of computer. Hou er daarbij rekening mee dat volgens een recent onderzoek een gemiddelde mens zijn smartphone 110 keer per dag checkt en je bent de hele dag op de hoogte van al je belangrijke lichaamsgegevens.

Dubbel dikke data! Oh… en iets over jouw privacy

Al deze informatie helpt en motiveert je om je fitnessdoelen nu wel te halen en gezonder door het leven te gaan. Maar de gegevens zijn ook beschikbaar voor de aanbieders van al die mooie gadgets en dashboards. En denk ook eens aan de grootgrossier van (persoonlijke) informatie, Google met haar Google Glass. Al deze data geeft een enorme inkijk in hoe gezond of, zo je wil, ongezond mensen leven. En die informatie is behoorlijk wat geld waard.

Op de televisie zie je nu regelmatig een reclamespotje van een ziektekostenverzekeraar langskomen met daarin Olympisch kampioen Maarten van der Weijden om punten te sparen met een gezonde leefstijl. En met die punten kun je korting krijgen op bijvoorbeeld sportartikelen, wellness arrangementen of gewoon extra premiekorting op de aanvullende of tandartsverzekering. En voor ‘gratis’ punten doen wij Nederlanders traditiegetrouw erg veel. We plakten ons vroeger gek aan spaarzegeltjes van de benzinepomp en nu sparen we deze punten digitaal op een pasje, bijvoorbeeld de Bonuspas van Albert Heijn.

Binnen een paar jaar zal blijken of al onze lichaamsinformatie ook gebruikt gaat worden door partijen als ziektekostenverzekeraars. En of ziektekostenverzekeraars apps gaan aanbieden die onze lichaamsfuncties monitoren en daar kortingspunten voor teruggeven. Dat ligt nu nog iets te gevoelig denk ik, maar de ontwikkelingen met de privacy gaan erg hard. Denk maar eens wanneer je voor het laatst de voorwaarden daadwerkelijk hebt gelezen voor je op OK klikte om een gratis app te installeren.

En Hop!…Nu lekker gaan sporten! Met of zonder hartslagband of app.

0 Shares:
Dit artikel is 12.608 keer gelezen