Afgelopen vrijdag, zaterdag en zondag was de beursvloer van het Excel-conferentiecentrum in Londen omgetoverd tot een groot nerdparadijs: de Comic Con. Ruim voor de deuren open gingen stonden veelkleurige early birds opeengepakt in lange rijen klaar. In totaal bezochten bijna 80.000 bezoekers deze beurs met heel veel strips en manga, anime en sci-fi films, de nieuwste videogames en –consoles, maar ook ouderwetsche bordspellen. En cosplay. Heel veel cosplay.

Mass Effect cosplay

Mass Effect cosplay

De cosplay is serious business.

Think again als je denkt hier en daar een overenthousiaste verklede manga of animefan tegen te komen. Niets is minder waar. Ik schat dat ongeveer zeventig procent van de bezoekers als een van hun favoriete strip-, tekenfilm of game-karakter naar de beurs is gekomen. Velen hebben duidelijk uren besteed aan het maken – en soms kopen – van outfits. In vol ornaat met levensechte wapens, uitbundige hoofdbedekkingen, kleurige body-paint en make-up en opvallende sieraden loopt het merendeel van de bezoekers rond als een alter ego uit strip, film of game.

De comic con is echt voor iedereen

Jong of oud, man of vrouw: er is plek voor iedereen. Grote vriendinnengroepen enthousiaste meiden lopen rond in rijk versierde mangajurken met felroze en -blauwe kapsels. Twintigers en dertigers beelden samen een groep karakters uit zoals de Teenage Mutant Ninja Turtles, personages uit League of Legends of de Mortal Kombat-karakters. Maar ook veel mannen en vrouwen van middelbare leeftijd volledig in Victoriaanse kledij of uitgedost als ontdekkingsreiziger.

Portal cosplay

Portal cosplay

Serieuze cosplay

Serieuze cosplay

Cosplay voor jong en oud: twee mini Dr Who

Cosplay voor jong en oud: twee mini Dr.Who’s

Niet alleen 17-jarige puberjongens

Opvallend vond ik dat een heel groot deel (het merendeel ?) van de bezoekers vrouwelijk is. Als je verwacht dat het gros van de Comic Con-bezoekers zeventienjarige tieners van het mannelijk geslacht zijn dan heb je het mis. Volledig mis. Jongen en meiden van alle leeftijden en in alle maten en outfits lopen op de beursvloer rond om zich voor de tafels en beursopstellingen te verdringen.

Cosplay at Commiccon

Cosplay at Commic con

In de rij met Link, TF2 blue scout en Hit-girl

Vreemd genoeg raak je snel gewend aan de bizarre ervaring dat je een bak met manga’s doorzoekt terwijl het paarse draakje Spyro naast je op zoek is naar iets van zijn gading. Of dat je in de rij staat om een handtekening van Robert Llewelyn te bemachtigen terwijl Bioshock’s Elizabeth en The Joker achter je staan te dringen. En aan de lange rijen voor de cupcakes en sushi te beoordelen hebben zelfs Dr. Who, groene speelgoedsoldaatjes, Walter White en Pikachu ook honger.

Ook stripfiguren hebben honger

Ook stripfiguren hebben honger

Huishoudbeurs voor nerds

Mijn laatste niet eens zo opvallende bevinding is een echte inkopper. Het is druk, heel druk. Wat de huishoudbeurs is voor de Nederlandse huisvrouw is de Comic Con voor iedere zichzelf respecterende nerd. Het is een verademing om rond te lopen in een supergrote hal waar anderen net zo enthousiast zijn dat je bij de Cyanide & Happiness stand je eigen schets kunt laten tekenen. Of waar je gewoon met de auteur zelf bespreekt welk Warhammer 40k boek je het beste kunt aanschaffen. Of waar je met anderen die er nog veel meer van weten alvast kunt bespreken hoe awesome de next gen games zullen zijn. Nerd culture in het algemeen wordt tijdens dit weekend met trots verkondigd en vol enthousiasme gevierd. Over een half jaar – in mei 2014- ga ik gewoon weer. Heb ik nog zes maanden om te bedenken of ik als World of Warcraft’s Sylvanas Windrunner of de spy (“That lady is a spy!!”) uit TeamFortress 2 zal gaan. Ga je mee?

Cosplay at Commiccon

Dringen voor de manga’s

De laatste videogames spelen

Alvast de nieuwste videogames spelen

 


Geschreven door