Google Reader is dood en de alternatieven vliegen ons om de oren. Wat niet veel mensen weten is dat je in de populaire socialmediatool HootSuite ook je RSS-feeds kan lezen. En dat biedt een aantal voordelen. 

Ben je ‘Pro’-gebruiker van HootSuite, dan kun je daar een plug-in (app) installeren die RSS-feeds kan lezen (met een gratis account kan het ook, maar dan ben je beperkt tot twee feeds). Deze plug-in leest, net als andere lezers, je Google Takeout-bestand, en toont dan – na wat wachten – je feeds. Een HootSuite-kolom is niet de meest ontspannen plek om al je feeds tegelijk te scannen. Dat hoeft ook niet, want met de RSS-app van HootSuite kun je oneindig veel kolommen aanmaken. Maar laten we bij het begin beginnen.

1. RSS-app installeren in HootSuite

In de keuzebalk van HootSuite (die links in beeld tevoorschijn komt als je er overheen muist) vind je de ‘App Directory’. Open die en tik in het zoekvak ‘RSS’. Als het goed is, komt de RSS-app van Synaptive te voorschijn. Klik op ‘Install App’.

2. RSS-kolom toevoegen

HootSuite RSS feed toevoegenSluit de ‘App Directory’ en klik links bovenin op ‘Add Stream’. Helemaal onderaan in het rijtje netwerken staat ‘Apps’. Als je daarop klikt, zie je de RSS-Reader staan. Klik op het groene kruisje ernaast. Dat kan meerdere keren als je meerdere RSS-kolommen wil maken (en dat wil je).

3. Feeds importeren

Bovenaan je gloednieuwe kolommen staat een settings-tandwieltje. Als je daarop klikt, krijg je het menu. Om een enkele feed toe te voegen plak je het adres in het vakje ‘Add RSS-Feed’. Wil je een OPML-bestand uploaden (Google Reader-feeds die je via Google Takeout hebt geëxporteerd, bijvoorbeeld), dan kan dat op de andere tab. Het importeren van de feeds moet via de server van Synaptive dus het kan even duren.

4. Ordenen

HootSuite RSS feeds importeren

Ik zei al dat je waarschijnlijk meerdere kolommen met feeds wil maken. Nu zie je waarom: al je feeds in één kolom, dat is in deze weergave niet zo gek handig. Om het overzichtelijk te houden is het een goed idee om je feeds op te splitsen. Zo kun je bijvoorbeeld beginnen met de blogs waar je voor schrijft. Dat deelt lekker handig. Een kolom met de blogs die je fanatiek volgt, kan de volgende zijn. Daarna kolommen (eventueel op een volgend tabblad) per categorie. Toegegeven, het is even een klusje om het allemaal op orde te krijgen, maar je wordt ervoor beloond.

Alles bij elkaar

HootSuite RSS kolommen Nu heb je namelijk alles bij elkaar. Je sociale netwerken en de blogs die je het meeste leest. Misschien gaat HootSuite niet je primaire nieuwslezer worden (ik heb zelf meestal Feed.ly open in de volgende browsertab), maar het scannen van de belangrijkste blogs doe je nu gewoon terwijl je je social networks checkt. En sharen wordt een eitje: klik gewoon op het pijltje bij de link en hij verschijnt, automatisch verkort, in het postvakje. Kies de netwerken waar je de link wil sharen, voeg je commentaar toe en klik op ‘Send Now’. Makkelijker kan echt niet.

0 Shares:
Dit artikel is 3.293 keer gelezen