3 mei is de internationale dag van de persvrijheid. Maar ondanks internet en nieuwe media zit deze op een dieptepunt in ruim 10 jaar. Slechts 14 procent van de wereldbevolking heeft toegang tot vrije media. Freedom House bracht de pijnlijke feiten in kaart.

Ondanks de hoop die internet en de groei van online media gaven, is er niet meer persvrijheid gekomen. Burgerjournalisten maken weliswaar slim gebruik van onorthodoxe methoden, zoals microblogs, sociale media en smartphones. Maar autoritaire regimes zijn minstens zo geraffineerd in het onderdrukken hiervan. Bijvoorbeeld met nieuwe cybercrimewetten (Thailand en Rusland), het gevangennemen van bloggers (Egypte, Vietnam en Arabische Golfstaten) en het blokkeren van online content en sms-diensten bij politieke onrust (India en Tadzjikistan).

Dit overzicht laat zien hoe het anno 2013 gesteld is met de persvrijheid.

0 Shares:
Dit artikel is 2.838 keer gelezen