De ouwe trouwe Google Reader… Zoals iedereen weet gaat 1 juli de stekker eruit. In dit stuk laat ik je drie technieken zien waarmee je je feeds kunt redden en kom ik met een paar ideeën hoe je ongestoord verder kunt lezen.

Google Reader exporteren

Google Reader logoBlijf je tot het laatste moment een fanatiek gebruiker? Of ben je, zoals ik, medeschuldig aan het ‘afgenomen gebruik’ van Google Reader? Hoe dan ook… je zult je met bloed, zweet en tranen bij elkaar gezochte RSS-feeds vóór d-day willen redden en willen overbrengen naar een andere lees-tool. Hoe dat moet, via Google Takeout, is inmiddels op veel plaatsen op het web uitgelegd. WebSonic doet het hier in het Nederlands.

Of je volgt gewoon de instructies van dit duidelijke filmpje:

Het kan nog makkelijker met Feedly

Is dit je allemaal nog te technisch? Het kan makkelijker. Een populaire manier is het aanmaken van een account bij Feedly. Feedly is een mooi vormgegeven app die draait op iOS, Android of als add-in binnen de meest gebruikte browsers. Feedly synchroniseert met Google Reader en het ontwikkelteam garandeert dat je feeds na 1 juli door hun eigen servers worden overgenomen.

Op de desktop

Je kunt dit trouwens ook zelf doen. Heb je op je desktop een RSS-lezer draaien, dan is er een gerede kans dat die ook met Google Reader synchroniseert. Op de Mac geldt dit bijvoorbeeld voor Reeder en NetNewsWire. Synchroniseer nog een laatste keer, pink een traantje weg en verbreek dan de verbinding met Google Reader. Al je feeds zullen gewoon verder leven op je harde schijf. Synchroniseren met je mobiele apparaten wordt dan natuurlijk wel een stuk ingewikkelder, maar voor beide apps wordt druk aan zo’n dienst gewerkt.

Zit je op Windows (er zijn van die mensen) en gebruik je FeedDemon, dan heb je pech. De makers van de populairste RSS-lezer voor Windows trekken namelijk tegelijk met Google Reader de stekker eruit.

Alternatieven voor Google Reader

Dat er nog voldoende business is in RSS-land, blijkt wel uit het aantal kleinere bedrijven dat de zaak van Google online over probeert te nemen. Voorop loopt het al genoemde Feedly. Andere online services die goed boeren bij het verdwijnen van Google Reader zijn The Old Reader en NewsBlur.

Welke kies jij?

Ik ben zelf, zoals de meesten, overgegaan op Feedly. Daarnaast ben ik nog een andere oplossing aan het testen. Daarover later meer. Op welke lezer ga jij over na 1 juli?

0 Shares:
2 comments
    1. Dank voor dat stukje, Natalie. Ik ga NV zeker nog uitchecken.

      Mijn volgende stuk gaat over het lezen van RSS feeds in HootSuite, iets waar ik recent mee aan het experimenteren ben geslagen. Een hele andere manier van werken, en zeker geen volwaardig alternatief voor een reader app, maar voor zover ik nu kan zien een waardevolle aanvulling.

Comments are closed.

Dit artikel is 3.205 keer gelezen