De QR Code is iets voor nerds. Dat hoor ik mensen vaak zeggen in mijn omgeving. Overal zie je die lelijke dingen, maar niemand doet er iets mee. Behalve dan die nerds met hun Android telefoon en een QR Code scanner. Betrapt, ik ben er ook zo één. En toegegeven, er zijn weinig echt handige toepassingen, maar deze zou wel eens je leven kun kunnen redden.

Waar is dat %*&(#@ boekje?

Je kent het misschien wel. Je staat met je auto stil langs de weg en op het dashboard lijkt het wel kermis. Allerlei lampjes beginnen te knipperen en uit het handschoenenkastje komt rook. Misschien niet echt levensbedreigend, maar de paniek begint langzaam uit te breken, want de ANWB staat niet in jouw vriendenlijstje en je hebt geen idee waar dat boekje van de auto is. Misschien staat daarin wat je moet doen!

mercedes-qr-code-660x439

Hier komt de QR Code “to the rescue”. De ADAC, de Duitse ANWB, vindt dat iedere auto een zogenaamde “rescue sheet” aan boord moet hebben. Zo’n rescue sheet is een soort van Eerste Hulp Bij Autopech. En om het boekje altijd beschikbaar te maken kun je het online vinden door een QR Code in de tankdop te scannen. Ik vind het slim bedacht van die Duitsers. Nu maar hopen dat je niet met pech in de Veluwe komt te staan met T-Mobile als provider.

Zo hoort het dus niet

De QR Code heeft zijn plekje nog niet echt gevonden. Ik vraag me ook af of dat gaat gebeuren. Het is treurig om te zien hoe het overal maar gebruikt wordt. Gewoon omdat het kan. Hier een aantal mooie voorbeelden van de website WTF QR CODES.

QR Code trein

Levensgevaarlijk. Te klein en veel te ver weg.

QR Code rally car

Zo hard kan ik echt niet lopen.

QR Code busje

Mystery bus

En zo kan het wel werken

Gelukkig zijn er ook toepassingen te bedenken waar de QR Code wel een kans van slagen heeft. Zo staat op SmartBlogs een mooie verzameling. Maar hieronder staan mijn favorieten.

victorias-secret-qr-code-ad

In tegenstelling tot de blanco bus ben ik nu wel benieuwd wat er achter zit.

victor-petit-qr-resume

Een crossmediaal CV met een pratende mond op de plaats van de QR Code.

Succes of niet?

Of de QR Code ooit nog een succes gaat worden weet ik niet, maar ik ben er stiekem wel een beetje fan van. De code is zo lelijk dat ik echt kan genieten van originele toepassingen. Maar ik lach net zo hard om de Loodgieters die op de snelweg voorbij racen met een QR Code achter op hun bus. Of een poster in een abri met een code links onder in de hoek.

Ken jij nog briljante toepassingen van de QR Code? Of absolute blunder? Ik lees er graag over in de reacties!

0 Shares:
8 comments
 1. Ik gebruik de QR code voor het makkelijk maken van verbinden met mijn wifi, scan de code en je kan zo verbinding maken!

 2. Hier hebben we de QR-Code gebruikt om ons nieuwe WiFi-netwerk aan de man te brengen. Geen mailtjes die nooit gelezen worden, maar kleine posters aan de ingangen met 'SCAN DIT!'. Binnen een uur zat een kwart van het bedrijf (zo'n 200 man) op het nieuwe netwerk zonder ook maar 1 belletje naar de helpdesk.

  1. Slim bedacht, gebruik maken van de nieuwsgierigheid van mensen :)

 3. Maar ook het omgekeerde meegemaakt. Zo was er een brillenwinkel-concern die een SCAN&WIN-poster in de etalage hing. Die bracht je naar een website die niet was afgestemd op mobieltjes… #FAIL

  1. Dat gebeurt sowieso erg veel. Doorverwijzen naar niet responsive (of mobile only) pagina's. Gemiste kans!

 4. 'Nu maar hopen dat je niet met pech in de Veluwe komt te staan met T-Mobile als provider' LOL, maar helaas nog steeds wel eens een probleem…
  Vorig jaar op Schiphol zag ik op een prullenbak een mooie slogan en QR-code zitten, die me beloofde informatie te geven over hoe Schipholo recycled. Helaas kwam ik op een website, die me niet meer informatie gaaf dan de slogan op de prullenbak. Was echt teleurgesteld, hadden ze zoveel meer mee kunnen doen!

  (Enne, ssst ik heb dus stiekem ook een QR-code scanner op mijn telefoon)

 5. Nerd! (late reactie)
  Maar je hebt gelijk. Een QR-code mag nooit, maar dan echt nooit verwijzen naar een website die niet mobile proof is.

Comments are closed.

Dit artikel is 7.130 keer gelezen