Populaire Twitter-client  Tweetdeck kondigde gisteren aan dat zij volledig gaan stoppen met de ondersteuning van Tweetdeck air, Tweetdeck voor Android en Tweetdeck voor iPhone. Het bedrijf – dat al enige tijd in handen is van Twitter – wil zich volledig gaan focussen op de webapplicatie-versie (en Chrome-versie)van de client.

Volgens het blog van het populaire programma is de focus op de webapplicatie een logisch gevolg van hoe hun belangrijkste gebruikers Tweetdeck gebruiken: Tweetdeck op de desktop en de officiële Twitter app op mobiel. Om die reden heeft Twitter de afgelopen maanden juist in de officiële app veel geïnvesteerd.

Een andere reden om af te stappen van Tweetdeck air, Tweetdeck voor Android en Tweetdeck voor iPhone is dat ze allen gebruik maken van de 1.0 versie van Twitters API, die per maart wordt uitgefaseerd.

Het blog waarschuwt dat de drie versies van Tweetdeck, de komende twee maanden te maken zullen krijgen met uitval, waarna ze uit de verschillende app-stores zullen worden verwijderd. Gebruikers wordt aangeraden om de Tweetdeck Chrome app of webapplicatie te gebruiken voor op de desktop en de officiële Twitter client op de telefoon.

Beperkingen

Twitter is al enige tijd bezig om het twitter-landschap op te schonen. Door een aantal diensten stop te zetten, maar ook door api-calls en het gebruik van tokens te beperken voor app-ontwikkelaars. Een aantal populaire twitter clients voor mobiel is hierdoor al in de problemen gekomen. Zoals de Twitter client Falcon pro die eerder dan verwacht door de toegestane 100.000 tokens heen was, waardoor zij geen nieuwe gebruikers meer konden toelaten. In een reactie heeft Falcon Pro de app een prijs meegegeven van meer dan € 100,- zodat gebruikers de app niet langer kopen en is een petitie gestart om het aantal toegestane tokens te vergroten. Om de token-teller weer op 0 te zetten heeft Falcon pro een nieuwe versie – met weer 100.000 tokens – in de appstore gepubliceerd.

Kritiek

Er is veel kritiek op de werkwijze van Twitter, die toch steeds meer op de grote pestkop van het speelplein begint te lijken. Uiteraard is er begrip voor de wens van de dienst om de ervaring van  gebruikers te stroomlijnen. Echter, Twitter heeft zijn populariteit ook te danken aan het grote ecosysteem om de dienst heen. De vraag is hoe lang het duurt voordat ontwikkelaars er echt klaar mee zijn en besluiten zich op alternatieven zoals app.net te gaan richten. Met de huidige token-limiet is het voor externe ontwikkelaars niet langer commercieel interessant om voor Twitter third party apps te ontwikkelen, iets wat het twitter-ecosysteem in elk geval minder divers maakt.

Download hier de Chrome-versie van Tweetdeck.

BRON

0 Shares:
1 comment
  1. Erg jammer en kortzichtig van Twitter!

    Het valt me zo tegen, dat er daar blijkbaar niemand is die een business model kan bedenken dat niet afhankelijk is van inkomsten uit advertenties. Laten we wel wezen, dat is toch de voornaamste reden dat Twitter een "platform" wil worden waar men verplicht gebruik van moet maken.

    Onlangs stuurde Marco Derksen een Tweet over de ondergang van Friendster en verwees daarin naar Hyves. Ik denk, dat Twitter ook moet gaan oppassen. http://www.technologyreview.com/view/511846/an-au

Comments are closed.

Dit artikel is 3.927 keer gelezen