Verlang je nog weleens terug naar die tijd dat niemand op internet wist wie je was? Dat je rücksichtslos kon plaatsen wat je wilde? Dan is het relatief nieuwe social network ‘Social Number‘ misschien iets voor jou. Bij dit netwerk word je niet gevraagd om een profielfoto, niet gevraagd om een naam, maar bestaat je ID enkel uit een uniek nummer. Zodat je alles kunt delen wat je wilt, zonder bang te hoeven zijn dat je berichten aan jouw persoon in ‘de echte wereld’ worden gelinkt.  

Geen naam, maar een anoniem nummer

Social Number

In een artikel op CNN geeft de oprichter – die zichzelf verbergt achter de initialen MK – de volgende verklaring voor de site: ‘Ik had al een tijdje het gevoel dat er teveel privacy issues waren met de meeste social networking sites. Als je zoekt op iemands naam, verschijnen er altijd berichten van Facebook, Twitter en andere netwerken in de zoekresultaten. Ik voelde dat er een site nodig was waar mensen vrij konden praten, zonder zich zorgen te maken over wie het gaat lezen en wat er gaat gebeuren.’

Natuurlijk is er al lang de mogelijk om je op internet anders voor te doen dan wie je bent, maar ‘een nummer heeft geen enkel verband met wie je bent. Hierdoor biedt de site meer ruimte om je online te uiten, zonder de bagage van je online persona.’ aldus MK.

De Social Number community is nog klein: sinds de officiële lancering van de site medio december, schat de oprichter dat er minder dan 10.000 gebruikers zijn, waarvan het overgrote merendeel uit de VS komt. Na aanmelding is een gebruiker direct vrij om te posten – over welk onderwerp dan ook – en te zoeken naar gelijkgestemden.

Vrijuit praten over politiek, religie en sekse

MK vertelt dat de discussies die nu op Social Number worden gestart vooral gaan over taboe-onderwerpen. Op politiek gebied, over drugsmisbruik, dating tips, sekse gerelateerde onderwerpen en dat soort dingen. En er wordt ook gekletst over onschuldigere onderwerpen. Zo is er een groep over voetbal en een groep over koken. Op de homepage staan berichten die voor mijn gevoel voor het grootste gedeelte onder kletsen vallen. Over boze bazen, het einde van de wereld en een goede uitleg van organisch voedsel. Iets serieuzer lijkt me de discussie over of atheïsme een geloof is of niet.

Maar goed, berichten kunnen eigenlijk overal over gaan, zolang ze maar voldoen aan de gebruiksvoorwaarden  Die stellen dat pesten, intimideren en lastigvallen niet mag, evenmin als het oproepen tot haat en bedreiging, het plaatsen van pornografisch materiaal, of het aansporen tot illegaliteit. De inhoud die gebruikers plaatsen wordt gecontroleerd, maar de site vertoont inmiddels ook zelfregulerend gedrag en sociale controle door de gebruikers zelf.

Anomiem je hart luchten en nieuwe invalshoeken vinden

Social Numbers wordt gebruikt om de controversiële onderwerpen aan te orde te stellen die men niet durft aan te snijden op bijvoorbeeld Facebook en Twitter. Omdat gebruikers daar herkend worden en het risico lopen op moeilijke gesprekken met vrienden en bekenden. Daarnaast biedt Social Network door de anonimiteit kans op nieuwe perspectieven.

Zo stelt een gebruikster dat ze op Facebook vooral vergelijkbare meningen te horen zou krijgen. Het merendeel van haar vrienden denkt namelijk zoals zij en zal dus geen afwijkend standpunt ventileren. En degenen die wel een andere mening hebben, durven die wellicht niet te bloot te geven, uit angst voor onbegrip. Op Social Numbers kan ook iemand reageren met een totaal andere mening, wat een nieuw perspectief kan opleveren.

Forum anno 2013

Naar mijn idee is Social Numbers niet heel veel anders dan een heel breed ingestoken forum. In de basis van gebruik niet heel nieuw, maar wel heel makkelijk. Een plek waar anonimiteit je wordt gegeven, zonder dat je daar allerlei trucs met pseudoniemen voor uit hoeft te halen. Toch moet je nog steeds een e-mailadres en geboortedatum opgeven, die bij een eventueel privacylek naar voren zouden kunnen komen. Dus maak nog wel even een nieuw mailadres (dat niets van doen heeft met the real you) en fake je geboortedatum (boven de 18), dan zit je voorlopig veilig.

0 Shares:

Comments are closed.

Dit artikel is 2.402 keer gelezen