Ja lekker… laten we het weer eens over video hebben. Hand in hand met het begrip breedband sloop video de afgelopen jaren via het web onze huiskamers binnen. En nu lijkt het met dezelfde stealth-technieken een permanente plaats op onze mobile apparaten veroverd te hebben.

De democratisering van het bewegende beeld

Samantha uit Utreg
Samantha uit Utreg

De oprichting van YouTube in 2005 markeert misschien wel het begin van de verschuiving van het consumeren van video naar produceren van bewegende beelden. Video is niet langer exclusief het speeltje van grote mediabedrijven maar van iedereen die de camera-functie van z’n telefoon kan vinden… Een ontwikkeling die ons mooie en helaas af en toe wat minder mooie webmomenten heeft gebracht. (Zo denken we nog met weemoed terug aan Samantha uit Utreg)

Net als bikini’s

Bikini Beach Girl

Met video is het vaak net als met bikini’s, less is more. De aandachtsspanne van ons mensen is niet erg groot en het informatie aanbod is overweldigend. Elke seconde beeld die je produceert is een gevecht van leven of dood met de uit knop. Zoals Loesje enkele jaren geleden al zei: “Doe leuk of ik zap”

De videodiensten die de afgelopen twee jaar het levenslicht hebben gezien sluiten naadloos aan bij deze filosofie. Diensten als tout.com, viddy.com, loopc.am, cinemagr.am en de veel besproken Vine inspireren gebruikers met de beperking qua tijd.

Vine, Twitter’s hippe clips

De recent gelanceerde videodienst van Twitter, Vine, gaat op een op dit moment nog ondenkbare wijze bijdragen aan de manier waarop we video produceren, consumeren en vooral delen. Als je het mij vraagt op dezelfde manier waarop Twitter en Facebook hebben bijgedragen aan de manier waarop we, in het online domein, ons leven delen met de mensen om ons heen.

Met de nieuwe app, nu nog alleen voor Iphone, is het mogelijk om 6 seconden (Of minder natuurlijk) video met je Twitter netwerk te delen. De App neemt op zodra je je vinger op het scherm van je Iphone legt. Opnemen stopt op het moment dat je je vinger van het scherm haalt of op het moment dat de 6 seconden vol zijn. Na delen wordt de clip netjes binnen Twitter getoond.

Kun je je voorstellen wat dit betekent voor de mondiale hoeveelheid terabyte schattige kattenfilmpjes. (Check wat de wereld nog meer aan de camera blootstelt op vinepeek.com – pas op verslavend-)

Harry Potter

Tenslotte moet ik de vraag nog eens hardop gesteld hebben. Zouden de makers zich hebben laten inspireren door de representatie van de foto in de Harry Potter films? Ik stel me voor dat mijn Twitter timeline over een jaartje een grote gelijkenis vertoond met The Daily Prophet.

Opstartprobleempjes

Helemaal vlekkeloos gaat de introductie van de niftige nieuwe video App niet. Naast stevige problemen met de service vandaag, waarbij de dienst soms half en soms helemaal niet werkte, spreekt men in Amerika nu ook al over een Porno Probleem. Meer en meer verschijnen er 6 seconden filmpjes van vooral mannelijke geslachtsdelen en seksscènes opgenomen van laptops en smartphone. Pikant detail is dat Twitter zelf overmatig bloot niet verbiedt. Apple heeft echterwel een duidelijk beleid en heeft de App vandaag dan ook stilletjes ontdaan van z’n aanbeveling.

Toch wordt mijn vraag of iemand de App al gebruikt de afgelopen dagen steeds vaker met ja beantwoord… gevolgd door een “maar alleen voor de artikelen natuurlijk.”

0 Shares:

Comments are closed.

Dit artikel is 3.476 keer gelezen