De gegevens van zo’n 250.000 twitter-accounts zijn in de afgelopen week door hackers gestolen. Volgens het blog van Twitter zijn namen, e-mailadressen en versleutelde wachtwoorden tijdens de hack buitgemaakt. De dienst heeft voor deze accounts de wachtwoorden ge-reset en de toegang die de accounts verlenen aan diensten van derden ingetrokken.

Is jouw account een van de gehackte accounts, dan ontvang je van Twitter een email met daarin het verzoek om je wachtwoord te veranderen. Je oude wachtwoord werkt in dat geval niet meer.

Wijzen naar China

De hack is er een in een serie van cyber-inbraken bij grote mediabedrijven. Eerder al waren The New York Times en The Wall Street Journal slachtoffer. De online nieuwsgiganten houden de Chinezen verantwoordelijk voor deze aanvallen. Volgens critici gebruikt China dit soort tactieken om tegenstanders te intimideren en staats- en bedrijfsgeheimen te ontfutselen. De Chinezen op hun beurt  benadrukken dat deze beschuldigingen ongegrond zijn en dat zij zelf ook slachtoffer zijn van soortgelijke aanvallen.

Professionele hackers

Volgens het hoofd van security bij Twitter, Bob Lord, zijn de aanvallen zeer geavanceerd: “Dit was niet het werk van amateurs en we geloven niet dat het gaat om een eenmalig incident.”

Voor het moment adviseert de dienst gebruikers om een aantal zaken in elk geval te doen:

  • Gebruik ingewikkelde wachtwoorden (minimaal 10 karakters en een mix van kleine- en hoofdletters, symbolen, letters en cijfers)
  • Gebruik niet één en hetzelfde wachtwoord voor verschillende diensten
  • Zet Java uit in je browser

Dat laatste omdat bekend is dat hackers bij hun aanvallen gebruik maken van een lek in Java 7 (update 10) die kwaadwillenden op afstand in staat stelt om de controle over je computer te nemen.

Onderzoek

Het onderzoek naar de daders van de hack duurt voort. Maar Lord benadrukt dat de microblogdienst vond dat het ook tijdens het onderzoek – in samenwerking met o.a. de FBI – nodig was om gebruikers te waarschuwen. Doe er je voordeel mee!

Benieuwd

Wij zijn benieuwd of er ook Nederlandse accounts zijn gehackt. Laat het ons weten in de comments.

BRON

0 Shares:
2 comments

Comments are closed.

Dit artikel is 3.525 keer gelezen