Noord-Korea gaat toeristen en andere bezoekers toestaan om mobieltjes mee het land in te nemen. Dat was tot nu toe verboden en mobieltjes moesten bij de grens worden achtergelaten. Dat is nu afgelopen en bezoekers mogen een eigen telefoon meenemen of kunnen er op het vliegveld een huren. Wel moeten ze er een lokale SIM-kaart voor aanschaffen waarmee niet alle nummers gebeld kunnen worden. Bellen met lokale Noord-Koreanen is nog steeds absoluut verboden.

De maatregel komt niet lang nadat Google’s Eric Schmidt het  land heeft bezocht en zich heeft uitgesproken over het gebrek aan internettoegang van de Noord-Koreanen. Schmidt benadrukt in zijn kritiek dat het voortduren van restricties op negatieve wijze van invloed zal zijn op zowel de leefwereld als de economische groei van de Noord-Koreanen.

Beperkingen

sources-north-korea-replaces-defense-ministerNoord-Korea is een van de meeste geïsoleerde landen ter wereld en internet en telefonie worden door de machthebbers aan banden gelegd. Zo werd het hen in 2008 verboden om de mobiele telefoon te gebruiken in een poging hen ervan te weerhouden nieuws te delen over een groeiende voedselcrisis. Maar ook na de dood van Kim Jong-Il was mobiel telefoongebruik verboden tijdens de 100 dagen verplichte rouw om de dood van de leider. Mensen die dit verbod negeerden werden gezien als oorlogsmisdadiger en ook als zodanig behandeld.

Bereik

Met de lokale SIM-kaart kan gebeld worden naar de meeste landen buiten Noord-Korea, naar hotels en naar de ambassades in het land. Noord-Koreanen zelf kunnen niet gebeld worden, zij bellen op een separaat netwerk. Binnen het lokale netwerk zijn restricties toegepast, zo kan er wel gebeld worden naar bijvoorbeeld Japan en Amerika, maar weer niet naar Zuid-Korea. Verder kan er met de lokale SIM-kaarten geen gebruik worden gemaakt van het internet.

Mobiel gebruik

Het gebruik van mobiele telefoons is sterk gegroeid in de afgelopen 4 jaar. Maar vergeleken bij Europese cijfers zijn de 1 miljoen gebruikers op een bevolking van 24 miljoen natuurlijk minimaal. De vraag blijft of het in een verbonden wereld voor de Noord-Koreanen mogelijk blijft om zich te isoleren. In dat kader is deze versoepeling van de maatregel natuurlijk nog maar een erg kleine stap.

 

BRON

 

0 Shares:
Dit artikel is 3.320 keer gelezen