Voor deze rebelse marketeer was er 2 maanden geleden maar één oplossing: ik word onderneemSTER! Zonder veel meer startkapitaal dan de inschrijfkosten voor de KvK zag op 10 mei 2012 Marketing Mania het levenslicht, maar mét een website!

Maar na 2 maanden trouwe dienst wordt het tijd voor mijn website om als een ware Feniks uit haar as te herrijzen! Achter de schermen bij Marketing Mania werken we dan ook hard aan het redesignen van de website. Wat komt er allemaal kijken bij webdesign en redesign? Ik neem je in deze serie mee voor een guided tour backstage bij de redesign van Marketing Mania.

Het verhaal achter Marketing Mania

Zoals elk bedrijf heeft ook Marketing Mania haar eigen verhaal.
Ik denk glimlachend terug aan de lancering van 42bis.nl en het verhaal van Xaviera over het ontstaan van Contentgirls. Zonder budget, maar mét een overdosis passie werd Contentgirls een succes. Als kersverse blogger met een helse baan én een droom was de timing perfect. Als ik op dat moment iets ontzettend hard nodig had, dan was het eigenlijk niet meer dan het horen van dat ene verhaal. Ik wist het zeker: ik kan mijn dromen waarmaken! Thuisgekomen telde ik de lange dagen tot het einde van mijn contract ongeduldig af. De beslissingen die ik écht moest nemen waren immers al genomen: ik zou van mijn bedrijf een succes maken en de zeurende stem van mijn baas compleet negeren. Prima, dan zat ik nog maar even opgescheept met een baas die niet in me geloofde. Ik geloofde in ieder geval weer in mezelf en mijn dromen.

Kate Moss zou zeggen: “Success is the best revenge” en ironisch genoeg bewees mijn naar de prullenbak verbannen ontwerp voor een stand op MARCOM een paar weken later al dat dit een waar understatement is, toen een marketeer met 30 jaar ervaring het vol verbazing van een roemloos einde wist te redden.

Klaar voor de start…?

Met de inschrijving bij de KvK was Marketing Mania een feit, maar klaar voor de start..?
Helaas beschik ik nou niet bepaald over een breed scala aan technische skills en al binnen enkele uren werd het pijnlijk duidelijk dat ik maar even genoegen moest nemen met een standaard WordPress-website. Ach, het was in het begin ook prima hoor! Zonder technische problemen maakt WordPress die beroemde 5-minuten-installatie absoluut waar en er waren immers nog zo veel andere zaken die mijn aandacht nodig hadden.

Kriebels

Het bleef natuurlijk stiekem wel een beetje kriebelen. Terwijl mijn doe-het-zelf website braaf dienst bleef doen, kreeg 42bis.nl een compleet nieuw design. Als blogger en redactie-assistent had ik de unieke kans om het proces achter de schermen te volgen. Het was een ontzettend leerzame ervaring en in deze serie wil ik jullie de kans bieden het proces van design en redesign backstage te beleven.

Brainstormen & budgetten

Het is een even ongelukkige als noodzakelijke combinatie. Waar de eerste vooral bedoeld is om creativiteit te stimuleren, lijkt de laatste creativiteit vooral te beperken. Laten we beginnen met het leuke werk: brainstormen! Waar moet je beginnen? Simpel: begin bij het begin!

  • Wie ben ik?
  • Waarom heb ik mijn bedrijf opgericht?
  • Wat is de identiteit van mijn bedrijf?

TIP: Ben je niet zo handig met woorden? Maak gebruik van afbeeldingen en kleuren die je aanspreken. Hulp nodig? Pinterest is perfect voor het delen van moodboards en ander inspiratiemateriaal! Lekker crowdsourcen voor wat extra inspiratie dus!

Ontwerp

Content is king, maar vergeet ook het grafische ontwerp van je website niet! Heb je eenmaal besloten jouw website te trakteren op een complete make-over? Perfecte timing om ook zaken als logo en huisstijl eens kritisch te bekijken. Als je zelf niet over de skills beschikt om een nieuw logo en bijbehorende huisstijl te ontwerpen, kan dit een behoorlijke aanslag zijn op je budget. Het is absoluut de moeite waard om het redesign van je website dan nog heel even uit te stellen; zo zorg je ervoor dat het totale plaatje straks klopt. Photoshop is de perfecte tool voor het maken van het ontwerp voor je website. Zaken als lettertypes zijn onmiddellijk zichtbaar en maken jouw ontwerp compleet.
PS: Het maken van een ruwe schets is voldoende. Wanneer het eerste ontwerp en het functioneel ontwerp goed op elkaar aansluiten werken we het design verder uit.

Volgende keer: het functioneel ontwerp en het kiezen van een CMS.

0 Shares:

Comments are closed.

Dit artikel is 2.526 keer gelezen