Altijd maar verbonden zijn met het internet werkt verslavend en is slecht voor de psyche. Daar zijn een toenemend aantal experts het over eens. Zo zeer zelfs, dat Internet Use Disorder volgend jaar misschien officieel wordt opgenomen in de DSM 5 – de internationale bijbel voor psychische aandoeningen.

What have we done?

Volgens de oprichter van Wisdom 2.0 – een jaarlijks congres over balans in het digitale tijdperk – is de blije oprichtingsfase van het digitale tijdperk voorbij. Nu komen de consequenties om de hoek kijken en is de vraag ‘What have we done?’.

Opvallend is dat ook grote partijen die er baat bij hebben dat we zo lang en zoveel mogelijk online zijn, nu hun zorgen uitspreken.  Tijdens de Wisdom 2.0 conference deden onder andere medewerkers van Facebook, Twitter, eBay, Zynga, PayPal, Google, Microsoft en Cisco mee aan speciale meditatie en yoga-sessies. Managers van deze bedrijven adviseren hun werknemers nu zelfs om eens in de zoveel tijd uit te loggen en offline te gaan. Overmatige digitale interactie schaadt volgens hen de persoonlijke interactie en productiviteit.

Geen maatregelen voor het grote publiek

Ondanks dat ze hun werknemers waarschuwen voor overmatig internet gebruik, zullen de technologie giganten hun producten niet minder verslavend maken. Het excuus: de mens heeft nu eenmaal behoefte aan dopamine en zoekt altijd naar dingen die hem hierin voorziet. Eric Schierman, de oprichter van Zynga, maakt de vergelijking met de fast-food sector. ‘Fast-food ketens zijn net zo min verantwoordelijk voor obesitas, als wij dat zijn voor internet verslaving’.

Waar gaat het heen?

Klinkt erg makkelijk, maar tegelijkertijd zit er wel een kern van waarheid in. Toch ben ik wel benieuwd waar we uiteindelijk – na heel veel jaar – op uitkomen. Kijken onze achter-achter-kleinkinderen straks vanuit een afgeschermde internet-zone met een time-slot, vol verbazing terug naar onze wereld, waarin je 24/7, overal toegang had tot internet? Zie je straks bedrijven om het uur overschakelen van de laptop naar de yoga-oefeningen en weer terug? Of evolueren we tot een soort die echt kan multi-tasken en zich onder het genot van een snufje digitale dopamine voortplant via internet?

 

 

 

 

0 Shares:
1 comment
  1. Alles waar te voor staat is nooit goed. Met uitzondering dan van tevreden en t(e)huis. Wat ook help is een internetdieet. Ik heb alle bliepjes uitgezet en op mijn tijd check ik de mail, Facebook etc. 't is al een stuk rustiger zo.

Comments are closed.

Dit artikel is 2.168 keer gelezen