De Russische zanger Eduard Khil is overleden. Wellicht zegt dit je in eerste instantie niets, maar Khil scoorde 2 jaar geleden een ‘YouTube-wereldhit’ met bijzondere versie van het lied ‘I Am Glad I’m Finally Going Home‘.

httpv://www.youtube.com/watch?v=1orMXD_Ijbs

Waar censuur toch al niet goed voor is…

De oorspronkelijke versie van het lied verhaalde over een cowboy die op zijn paard naar zijn ranch reed. De tekst werd door de Sovjet-censuur afgekeurd, omdat het lied naar de verderfelijk geachte Amerikaanse cultuur verwees. Khil zingt daarom in zijn versie van het lied alleen fantasie-woorden, waaronder het woord trololo. Vandaar de bijnaam Trololo-man. Het nummer was – zoals de uitstraling van de video je waarschijnlijk al deed vermoeden – al 25 jaar oud toen het op YouTube een wereldhit werd.

Eduard Khil werd in 1934 geboren in de Russische stad Smolensk. In de jaren ’60 en ’70 maakte hij carrière als zanger en was hij bekend en geliefd in de hele Sovjet-Unie. In zijn latere jaren trad hij ook op in Europa en de Verenigde Staten. Toen zijn zangcarrière in een wat rustiger vaarwater kwam, werkte hij nog enige jaren als cabaret-zanger in Parijs.

Vorige week raakte hij in coma na een beroerte. Eduard Khil werd 77 jaar.

0 Shares:
Dit artikel is 3.402 keer gelezen