Ik ben verliefd. En niet zomaar een kalverliefde; nee, dit is een blijvertje. Ze is er altijd voor me. Ik mag haar altijd aanraken. En ik kan haar aan- en uitzetten wanneer ik wil. Ze heet: het Tweede Scherm.

Het tweede scherm is het extra scherm dat je erbij pakt wanneer je televisie kijkt. Dit kan een mobiele telefoon zijn, maar vaak is het een tablet, omdat je hierop simpelweg meer ruimte hebt voor uitgebreide applicaties. Steeds meer televisieprogramma’s ontwikkelen zo’n app, waarin meestal de tweets over het programma zijn te volgen, maar waarin ook op een slimme manier de kijker meer bij het programma wordt betrokken.

Eyeopener

De eyeopener voor mij kwam bij Tussen Kunst en Kitsch. Wat ik, net zoals alle andere kijkers, altijd al in gedachten deed, was raden hoeveel het koperen miniatuurbeeldje van een oudoom uit Indonesië waard is. Natuurlijk zit mijn zuivere instinct er altijd naast en hoef ik me geen zorgen te maken een carrière als marktafstruiner mis te lopen. Maar dat tweede scherm, de app op mijn tablet op live.avro.nl, laat me live zien dat heel Nederland hier rampzalig slecht in is! Het gemiddelde van de geraden prijs die door de kijkers wordt gegeven, zit er gelukkig nog meer naast dan mijn eigen bod.

Functionaliteit

Wanneer je naar  tweede schermen van andere programma’s gaat kijken, valt op dat er altijd een functionaliteit in moet zitten, die de kijker in het televisieprogramma meetrekt. Het tweede scherm van Veronica voor voetbalwedstrijden, op live.veronicatv.nl, laat live een timeline van de wedstrijd zien, waarin je alle hoogtepunten kan aanklikken en snel de herhaling kan zien. Dat is toch wat elke voetballiefhebber die halverwege inschakelt, wil?

Interactie

Natuurlijk zijn programma’s die al een quiz  of een stemgedeelte hebben ideaal om ook in een tweede scherm te verwerken. Stemmen voor het songfestival, vragen beantwoorden van de Nationale Wetenschapsquiz of de IQ test of stemmen op wie jij denkt dat de Mol is; het kan allemaal in het tweede scherm.

Wat ontbreekt er?

Bij Zomergasten kan je je favoriete fragmenten opslaan om later terug te zien en bij Nieuwsuur kan je meer achtergrondinformatie over het onderwerp vinden. Maar er is nog genoeg werk aan de winkel! Uiteraard moet je het Groot Dictee der Nederlandse Taal op een tweede scherm kunnen doen, inclusief correctie aan het eind. Maar bedenk eens dat praatprogramma’s als De Wereld Draait Door of Pauw en Witteman live kunnen laten zien of kijkers het eens zijn met de gast aan tafel door middel van stemmen. Bij Boer Zoekt Vrouw kan iedereen stemmen voor welke vrouw de boer moet kiezen. En zelfs bij Lingo kan je natuurlijk zelf meedoen omdat je thuis op de bank altijd het antwoord zelf sneller weet. Ik althans wel. Ja, dat tweede scherm is een blijvertje.

0 Shares:
Dit artikel is 3.110 keer gelezen