Na Google+ en Google Places heeft Google weer een nieuwtje klaar, namelijk Google Play. Enkele weken terug deed deze innovatieve internetreus al een aankondiging dat ze Android Market zouden vervangen door ‘Play store’. Hiermee wilde men vooral benadrukken dat er naast Android apps ook muziek, e-books en films verkrijgbaar zouden zijn. Net zoals bij iCloud van Apple kan je er bij Google ook voor kiezen de downloads automatisch te synchroniseren tussen je verschillende Google-toestellen. Google Play vervangt binnenkort de Android Market op toestellen met Android 2.2 en hoger.

Het is nu bijna drie weken later en de link ‘Google Play’ is zichtbaar geworden in de zwarte navigatiebalk van google zelf. Zodat je je er zeker bewust van zou worden dat het om iets nieuws gaat, kreeg de link het roodgekleurd achtervoegsel ‘NEW’ eraan toegevoegd.

Google wil muren slopen

In de nieuwe winkel kan je dus naast Android apps, die je vroeger in de Android Market kon kopen, ook terecht voor muziek en e-boeken die voordien in andere landen door de diensten ‘Google Music’ en ‘Google eBookstore’ werden aangeboden. Met Play worden al deze diensten gezamenlijk aangeboden en wil het bedrijf vooral de muren slopen tussen de afzonderlijke winkels. Het is de bedoeling dat er binnenkort nog een extra dienst wordt toegevoegd aan de Play Store, namelijk het kopen van films. Momenteel kan je enkel films huren, maar men wil in de toekomst de mogelijkheid bieden om ook films te kopen.

Google navigatiebalk

De navigatiebalk van Google heeft al enkele gedaanteveranderingen ondergaan. Het startte met een dropdown-menu waar je alle Google diensten kon terugvinden. Nadat bleek dat de gebruikers dit niet handig vonden, besliste Google om de navigatiebalk anders aan te pakken. In november 2011 kondigde Google de zwarte navigatiebalk aan die als doel had de sociale integratie te verbeteren. Deze werd nogmaals aangepast met een extra zoekfunctie en ook het delen van dingen op Google+ moest met de nieuwe navigatiebalk makkelijker worden. Het feit dat de Play store duidelijk met rode ‘new’-tag in deze navigatiebalk opgenomen wordt, toont nog maar eens aan welk belang het bedrijf hecht aan deze balk.

Apps en Games

Google Play laat je kennis maken met heel wat nieuwe apps. Google laat weten dat er honderdduizenden apps te vinden zijn in de Play store, dus zeker voor iedereen wat wils. Zeker ook interessant voor de Android gebruikers, want die kunnen, net zoals voorheen, hun aangekochte apps automatisch synchroniseren met hun toestel(len). Na even snuisteren in de Play Store moet ik toegeven dat het aanbod zeer ruim en uitgebreid is. Analoog met de Apple App store worden ook de populairste gratis en betaalde apps én de keuzes van de Google-medewerkers weergegeven. De apps die ikzelf zou aanraden zijn de nieuwe game ‘Angry Birds Space’ en de musthave ‘Dropbox’. Angry Birds Space is na ‘Angry Birds Seasons’ en  ‘Angry Birds Rio’ het nieuwtje van Rovio Entertainment en belooft net als de voorgaande games een succes te worden. Dropbox biedt je dan weer de mogelijkheid om op al je toestellen je documenten, foto’s en videos beheren. Als je als Android-gebruiker graag films wil bekijken op je toestel, dien je eerst de ‘Google Play Movies’ app te downloaden. Vervolgens kan je uit de enorme bibliotheek de gewenste film uitkiezen.

Let’s Play

Met de Play store belooft Google zijn Android gebruikers van een groot dienstenpakket te voorzien dat veel uitgebreider is dan enkel Apps. ‘Play’ is volgens Google de meest geschikte term om samen te vatten wat deze nieuwe store allemaal te bieden heeft. Ik vind het alvast een goed initiatief dat de verschillende winkels gebundeld werden in één store die ineens alle diensten wereldwijd zal aanbieden.

0 Shares:
Dit artikel is 2.372 keer gelezen