Blijf van mijn MacBook afIn een tijd dat eenjarigen proberen te zappen door met hun vingertjes over de breedbeeld HDTV en kleuters denken dat een typemachine een computer en printer in één is, lijkt het vanzelfsprekend dat we onze mobile devices zonder problemen uitlenen. Ik wil geen spelbreker zijn maar…

MacBook

Mijn MacBook is om op te werken. Als kindertjes er maar naar durven kijken, kunnen ze al rekenen op een giftige, vernietigende blik van mijn kant. Vol ontzag lopen ze dan met hun kleverige graaihandjes in een boog om mij en mijn MacBook heen. En dat is precies de bedoeling.

iPhone

Mijn iPhone is om bereikbaar te zijn: te bellen, mails te checken, Whatsappen en Twitteren. Het is mijn wekker en agenda maar ik ben er niet aan gehecht. Iemand in nood mag hem best even gebruiken om 112 te bellen. Daar doe ik niet moeilijk over.

iPad

Dan heb ik nog een iPad. Dat is een heel ander verhaal. Bij de aanschaf van de jongste Apple-telg in onze familie, besloot ik dat deze, onder bepaalde voorwaarden, door ‘iedereen’ gebruikt mag worden. Vanzelfsprekend bepaal ik de regels want het blijft mijn iPad.

Regel nummer 1 luidt dan ook: ‘Als ik op de iPad wil, dan krijg ik hem onmiddellijk.’ Aanvankelijk dacht ik dat regel nummer 1 de belangrijkste en tevens enige regel zou zijn. Maar in de praktijk blijkt dit niet voldoende. Mijn ruimhartigheid heeft plaats gemaakt voor irritatie. Tijd voor meer afspraken, duidelijkheid en… etiquette!

De 8 gouden etiquetteregels van Ipad-sharing

Vieze vingers op de iPad

 1. Van mij

  Als ik op de iPad wil, krijg ik hem onmiddellijk.

 2. Zakdoekje gebruiken

  Kindertjes die spelletjes doen op mijn iPad mogen niet tegelijkertijd in hun neus peuteren. Te vaak wordt niet alleen het zicht belemmerd maar blijven mijn vingers bij het swappen steken achter een kleverige substantie die daar achteloos is achtergelaten.

 3. Ik heb 12 punten voor je gescoord!

  Als ik in een Wordfeud game ben verwikkeld mag niemand eventjes tussendoor een lettertje leggen namens mij. Na uren beraad weet ik welk woord ik wil leggen en er staat: it’s not your turn. En nee, ik ben niet blij met die lousy punten die je voor mij hebt gescoord.

 4. Effe inloggen

  Ongevraagd inloggen op jouw Facebook/ LinkedIn/ Twitter/ e-mail account en daarvoor MIJN account afmelden is zeer onbeleefd. Ik ben eerst een uur bezig om mezelf overal weer aan te melden.

 5. Privé

  Foto’s die zijn opgeslagen op iCloud zijn niet voor iedereen bedoeld. Negeren dus. Dit bespaart ons allebei een gênante situatie. By the way: foto’s en vooral filmpjes zijn altijd privé, tenzij ze op FB zijn geplaatst.

 6. Create new game

  Soms mag je even op mijn DrawSomething account spelen. Als de tegenspelers geen tijd of zin hebben, kan het even duren voordat je een reactie krijgt. Geduld please! Ik vind het heel vervelend om er ‘s avonds achter te komen dat ik ineens 46 (!) tegenspelers heb.

 7. Low battery

  Hij geeft het zo mooi aan, hij telt voor je af: 20, 19, 18… aan de oplader dus! Heel naar om er onderweg achter te komen dat hij leeg is.

 8. Krantje erbij?

  De papieren krant lezen op de wc is tot daaraan toe. Maar de digitale krant? Ik begrijp dat het formaat zeer handzaam is maar juist daarom. Ik weet wat die handen nog meer doen tijdens deze sessie.

Is het je ook opgevallen dat deze lijst wel een heel persoonlijke opsomming is geworden? Wellicht houd je er zelf ook strikte regels op na of deel jij je apparaten gewoon niet en heb je nergens last van.

Webetiquette

Deze persoonlijke lijst vraagt wat mij betreft wel om een uitgebreidere en meer algemene lijst van do’s and dont’s op en rond het web: webetiquette. Algemene beleefdheidsvormen en gedragsregels die gelden tijdens het gebruik van digitaal verkeer.

In welke situatie is het toegestaan in gezelschap je aandacht op je mobiel te richten in plaats van je gesprekspartner? Iemands gangen controleren door te checken waar en wanneer hij/zij online is. Bellen op een openbaar toilet: asociaal of juist niet?

Doe jij aan webetiquette of heb je schijt maling aan iedereen? Wat zijn jouw (ongeschreven) regeltjes als het gaat om het delen van je telefoon, pc of tablet? Welke eigenaardigheden houd jij of je omgeving erop na? Laat het me weten en wie weet komt jouw bijdrage de volgende keer op mijn Webetiquette-lijst.

0 Shares:
7 comments
 1. Hi hi, ik heb nagenoeg dezelfde regels voor de Ipad! En… de Ipad staat bij mij in de boekenkast. Daar wil ik 'm terugvinden want ik wil niet eerst alle kamers af om 'm te zoeken.

 2. Hmm, wat een goed idee ;) Met zes mensen in huis en een iPad (!) is het ook bij ons de hoogste tijd om de regels wat strakker aan te trekken. Vooral dat zakdoekje is hard nodig!

  1. Als dat zakboekje dan maar voor het één of het ander wordt gebruikt en niet door elkaar…

Comments are closed.

Dit artikel is 3.974 keer gelezen