De IT-manager die zijn concurrenten voor wil blijven, moet in 2012 actie nemen. Dit is het kanteljaar voor de grote trends, aldus Bob Janssen, CTO van ontwikkelaar RES Software tijdens een IT Trend Event op 26 januari 2012. Wie langer wacht, wordt meegezogen en verliest controle over zijn IT-beheer. Cloud computing zet door en in combinatie met steeds meer gebruikers die hun eigen telefoons, tablets en laptops gebruiken voor werk (BYO), versnelt de ‘Consumerization of IT’. Deze term betekent dat het gebruik van technologie steeds meer in handen komt van de gebruiker. Janssen spreekt dan ook liever van “de IT-consument”.

Privé/werk

IT-afdelingen zien met lede ogen aan hoe bedrijfsdata geïnstalleerd wordt op privéapparaten. Medewerkers halen applicaties uit de cloud (lees: van appstores en internet) en slaan gevoelige gegevens op buiten het werk, bijvoorbeeld via DropBox. Andersom belanden ook steeds meer privégegevens in de werksfeer, via bijvoorbeeld Twittter en Facebook. Gebruikers malen niet om beveiliging en privacy, maar verwachten van hun IT-collega’s wel dat die alle problemen oplossen.

Lekker omzeilen

Bedrijven die USB-sticks verbieden, het draadloze netwerk dichttimmeren, bijlagen beperken en internet afschermen krijgen te maken met de nieuwe bedrijfshobby “IT’ertje pesten”. Gebruikers schaffen doodleuk een MiFi aan en creëren hun eigen draadloze netwerk of versturen grote bestanden via hun persoonlijke GMail-account. De gebruiker van nu weet hoe hij technologie moet gebruiken en zal niet schromen omwegen te vinden om zijn doel te bereiken.

Enterprise App Store

Wat dan wel te doen? Creëer een Enterprise App Store, adviseert Janssen. Geef gebruikers een veilige omgeving waaruit ze bedrijfsgoedgekeurde applicaties kunnen halen. Richt deze softwarewinkel zo in, dat het assortiment diensten afgestemd is op de werkzaamheden of functie van de medewerker. (Voor de oudere IT’ers onder ons: een dienstencatalogus à la ITIL). In de toekomst is het streven naar een Enteprise IT Store: een cafetariamodel voor automatiseringsdiensten, inclusief prijslijst (handig voor de zo geliefde chargeback).

Context

Wat nog meer? Denk wat breder en kijk naar de context. Als mensen zo graag iTunes op hun werkblad hebben omdat ze naar muziek willen luisteren, kan je ze ook een iPod geven voor dat doel. Dan heb je geen zorgen meer over iTunes-compliancy. Context is volgens Janssen een combinatie van locatie, werkstijl, tijd en rol. Waar werkt iemand, op welke manier, hoe lang heeft hij het nodig en in welke hoedanigheid. USB-poorten sluiten is een manier om data te beveiligen, maar je kunt iemand ook eenmalig 24 uur autoriseren als hij per se een keer die functionaliteit nodig heeft.

Follow-me-data

Steeds meer bedrijven ontwikkelen oplossingen voor het beheren van uiteenlopende devices en besturingssystemen. (“Hoezo kan ik mijn iPad niet aan het netwerk hangen?!”). BYO App van Log.in Consultants bijvoorbeeld, RES Workspace Manager, Immidio Flex Profiles en Cloud Gateway van Citrix. Deze toepassingen zijn vooral gericht op het beheren en beheersen van apps en devices – en niet hoofdzakelijk van data. En daar ligt juist de gevoeligheid.

RES Hyperdrive

RES Software kondigde deze week aan dat zij als eerste Nederlandse bedrijf hiervoor met een oplossing komt. Met RES Hyperdrive heeft een gebruiker (of IT-Consument) altijd toegang tot zijn gegevens, in een veilige omgeving. “We noemen het follow-me-data,” zegt Janssen. Voor de Mac OS-gebruikers, het lijkt enigszins op iDisk. De gebruiker downloadt de Hyperdrive client op het Windows-, Linux-, MacOS-, iOS- of Android-apparaat naar keuze. Vervolgens kan hij vanaf zijn (virtuele) werkblad gegevens opslaan op een (virtuele) harde schijf. Deze wordt gesynchroniseerd met de tegenhanger op de centrale server. Logt hij in op een ander apparaat dan heeft hij ook vanaf daar toegang tot die virtuele harde schijf. Wat Hyperdrive zo aantrekkelijk maakt, is dat de data ‘on premise’ staat: op eigen terrein en niet in andermans datacentrum.

RES Hyperdrive komt in het tweede kwartaal 2012 op de markt.

0 Shares:
Dit artikel is 4.729 keer gelezen