Natuurlijk had ik er al over gelezen. En natuurlijk had ik ook al gezien dat niet iedereen er even blij mee was. Maar pas sinds woensdag kan ik het allemaal zelf constateren: eindelijk heb ik de nieuwe layout van Google Reader. 

Eerst maar een vraag: gebruik jij een RSS-reader?

Als het antwoord ja is, mooi. Is het antwoord nee, dan vraag ik me af wat jouw probleem is (comments zijn open). Kom op, hoe kun je serieus websurfen en op de hoogte blijven van de sites waar je blij van wordt zonder RSS? Is het antwoord: “Wat is RSS?”, dan ga ik er vanuit dat je net een paar weken een internetverbinding hebt. Ken gebeuren.

Maar goed, Google Reader dus.

Magisch mapje

Zelf ben ik een grootverbruiker van Google Reader. Ik heb ook wel andere readers geprobeerd, maar het bleek toch het gemakkelijkste om die van Google te gebruiken. Daarbij was ik al direct verliefd op hun “Recommended items”-functionaliteit. Dat is een magisch mapje in je Reader waar – gebaseerd op jouw voorkeuren – content uit alle hoeken en gaten van het web verschijnt. Bij de weg: die knop werkt het laatste jaar niet altijd even goed. Maar waar dat precies aan ligt, wil maar niet duidelijk worden.

Stroomlijnen

De nieuwe look van Google Reader is weer een stap van Google waarmee ze hun producten willen stroomlijnen. Minimalistisch, maar niet onprettig om naar te kijken. Maar met het redesign is ook functionaliteit verdwenen uit GReader. Waar je voorheen ook mensen kon volgen – en de feeds die zij weer volgden -is die feature er nu uitgesloopt. Delen kan nog steeds, maar loopt nu via Google+ en je Reader-netwerk zal je ook daar weer moeten opbouwen. De like-knop is dus ook veranderd in een G+-knop.

Niet popi in NL

Zelf heb ik daar niet zoveel last van. Op GReader had ik een minimaal netwerk en de verdwenen Like-knop gebruikte ik zelf wel, maar werd naar mijn idee in Nederland niet zo veel gebruikt. De paar Nederlandse sites die ik in mijn Reader had staan, kregen zelden Likes, terwijl de G+ knop misschien wel meer/beter zal worden gebruikt nu.

Moord

Er wordt veel geklaagd over de beweging van Google richting Google+. Maar hoewel ik niet de meest actieve plusser ben, vind ik die beweging eigenlijk niet vreselijk erg. Het zorgt er in elk geval voor dat Google zijn producten stroomlijnt en ze daardoor in de meeste gevallen bruikbaarder worden.

Waar ik me meer zorgen over maak is de seriële moord die Google pleegt op allerlei producten: Aardvark, Desktop, Fast Flip, Google Maps API for Flash, Google Pack, Google Web Security, Image Labeler, Notebook en Sidewiki (waar ik op een blauwe maandag nog een aantal artikelen voor heb geschreven). En nou niet direct omdat ik die producten allemaal dagelijks gebruikte, maar meer omdat het lijkt alsof Google van een bedrijf met ruimte voor creativiteit steeds meer (het toch stukken saaiere) Microsoft wordt.

En natuurlijk maak ik me ook zorgen om de producten die ik wel graag gebruik en die in handen van Google zijn. Wat als Reader helemaal niet meer interessant genoeg voor ze is of Google forms? Over mijn artikelen op SideWiki ontving ik gisteren een mailtje. Daarin gaf Google mij de kans mijn artikelen op te slaan voordat ze verwijderd werden. Maar buiten de context van de dienst zijn die artikelen compleet zinloos. Ik laat ze dus maar gaan.

Dalend vertrouwen

Mijn twijfels over Google en het (heel langzaam) dalende vertrouwen in de veiligheid van mijn (user generated) content is misschien ook wel een goed teken. In de workshops die ik geef wijs ik mensen op de voorbije populariteit van MySpace, ICQ en CU2, namen waarvan we toen ook nooit dachten dat ze zouden verdwijnen. En ik druk hen op het hart om een strategie te ontwikkelen die platformonafhankelijk is, want tijden veranderen en toppers verdwijnen (dé Toppers hopelijk ook). Dat advies zou ik ook in mijn persoonlijke gebruik van het web moeten toepassen, maar dat wil ik nog wel eens vergeten. Ondanks mijn allereerste website bij Geocities, die ik voor eeuwig kwijt ben trouwens.

Maar Google is (voorlopig) nog geen Geocities. En de nieuwe Google Reader ziet er netjes uit. Ik ga wel even uitzoeken hoe ik een back-up kan maken van al mijn abonnementen. Just in case…

0 Shares:
8 comments
  1. Het nieuwe jasje van Google Reader doet me niet zoveel. De verdwenen functionaliteiten gebruikte ik toch al niet, dus mwah. Het ziet er nu downright saai uit, maar whatever enzo :)

    Ik heb vd week ook de nieuwe Gmail even getest, en die viel me qua vormgeving wel tegen. Het ziet er ongeveer hetzelfde uit als Reader, maar gelezen items (ik regel bijv. alle mail van en op bepaalde adressen automatisch als gelezen), zijn heel slecht leesbaar. Zwarte letters op een grijze achtergrond… niet te doen!

    Als je dan Google Docs naast GReader en Gmail zet, dan is die net zo minimaal, maar wel een stuk overzichtelijker en vooral kleurrijker. Prettiger, dus!

    Ik snap trouwens wel dat Google een shitload aan diensten en services schrapt. Ik kan me voorstellen dat ook de Grote Multinationals nu een pas op de plaats moeten doen als het aankomt op de centjes. Alles moet maar onderhouden en gehost worden…

  2. @Contentgirls:disqus Die back-up is niet zo lastig, bij de instellingen vind je het onder het tabblad importeren/exporteren. Het opml-bestand kan door andere readers vaak ingelezen worden (in ieder geval door Netvibes, herinner ik me).

    Dat Google ook veel diensten afstoot zal alles te maken hebben met de strategie en de gebruikersstatistieken. Net als jij kijk ik af en toe met argusogen, maar de beslissingen die worden genomen lijken toch best logisch. Het bedrijf beschikt over een waanzinnige hoeveelheid gebruikersdata. Ergens heb ik er dan ook wel vertrouwen in dat ze er goed over hebben nagedacht.

Comments are closed.

Dit artikel is 3.784 keer gelezen