Voor jongeren van nu is het gebruik van social media een onderdeel van hun leven. Ze staan er mee op, zijn er de hele dag mee bezig en tweeten nog even #twexit voordat ze naar bed gaan. Niet alleen bij de huidige generatie, maar ook bij twintigers en dertigers zie je dat social media steeds belangrijker wordt. Zo belangrijk zelfs dat de eerste verslavingen ontstaan. Xaviera heeft er al eerder een artikel aan gewijd (“Social Media verslaafd? 10 signalen waarover je je zorgen moet maken”).

Het internetgebruik is de afgelopen jaren enorm toegenomen, zeker wanneer je kijkt naar de mobiele markt. Wie heeft er tegenwoordig geen smartphone? Sinds maart dit jaar worden er meer smartphones verkocht dan ‘gewone’ mobieltjes. Maar de smartphone wordt absoluut gezien als een versneller van de hoeveelheid social media of internetverslaafden.

Het eerste wat ik ’s ochtends doe, is kijken of ik nog wat op Facebook of WhatsApp ontvangen heb. Wanneer ik ergens moet wachten, ga ik mijn timeline van Twitter door of lees ik het nieuws op nu.nl. Maar ik zie mezelf niet als social media of internetverslaafd. Ik heb laatst gemerkt dat ik zelfs een weekend met max. 30 minuten telefoon met internet per dag kan handelen. Een Britse studie geeft aan dat, onder 1000 respondenten, 53% zich gefrustreerd voelt als ze 24 uur geen internet hebben en 40% voelde zich eenzaam. Er zijn zelfs GGZ-organisaties die zich richten op internetverslavingen, omdat daar steeds meer een behoefte naar is.

Maar de vraag is, wat is in jouw ogen een internetverslaving? Hoever moet het gaan voordat je naar een kliniek moet, of vind je een kliniek voor internetverslaafden te ver gaan? Of besef je na het lezen van dit artikel dat je zelf een verslaving hebt ;)?

0 Shares:
5 comments
  1. Wanneer je je druk gaat maken over een weekendje kamperen waarbij je geen stroom hebt om je telefoon op te laden, denk dat dat ook wel een teken van verslaving is ;)

  2. Ik sluit me aan bij Anja. Ik heb de vakantie zonder internet overleefd! Maar ben wel weer heel blij dat ik gewoon de hele dag van alles kan checken ;)

Comments are closed.

Dit artikel is 3.887 keer gelezen