Mijn favoriete schrijver is nog altijd Stephen King. Niet alleen zijn z’n verhalen rete-spannend, maar hij is ook een zeer productieve schrijver en heeft hij inmiddels tientallen titels achter zijn naam staan. Er is echter één probleem met King-fan  zijn. En dat probleem geldt voor iedereen die fantasy-boeken, horrors en dat soort grut leest. Heb je wel eens deze conversatie gehad?

Jij: “It van Stephen King (vul jouw favo horror/fantasyauteur hier in) is écht onwijs goed.”

De ander: “Oh ja? Waar gaat het dan over?”

Jij: “Nou er is dus een clown. Ja en die leeft dus in het riool. Enne…”

Hier hoor je jezelf praten en besluit je dat het niks gaat worden….

Jij met steeds zachtere stem: “en er is dus ook een schildpad, die het op moet nemen tegen een reuzenspin.”

It is een van de meesterwerken van stephen King. Maar dan wel een van het type: zelf lezen en niet zelf erover vertellen. Zodra je een poging waagt om de spanning die je in het boek leest, over te dragen naar een ander, maak je het kapot.

Foursquare en Stephen King hebben dat in elk geval met elkaar gemeen. Toch ga ik een poging wagen. Maar eerst..

Wat is FourSquare?
Foursquare is een service waarmee je kunt inchecken (via een app of de mobiele site). Dat klinkt cool, maar feitelijk vertel je gewoon waar je bent. De bedoeling is dat je vertelt waar je bent, op het moment dat je er bent. Je kunt dan zien of er anderen zijn die je kent en je kunt aan de wereld laten weten hoe groots en meeslepend jouw leven is.

Naast het inchecken, kun je ook tips achterlaten op Foursquare. Bijvoorbeeld over dat lekker gerecht bij dat ene restaurant. Of die aardige verkoper die altijd korting geeft, bij die ene winkel, in dat ene land.

Badges? We don’t need no stinking badges señor!
Door in te checken kun je badges verdienen. Dat zijn een soort medailles voor activiteiten die je onderneemt. Zo is er de Crunked badge (voor als je op een avond meer dan 4 plekken bezoekt) en een local badge (voor als je 3 keer op dezelfde plek bent geweest in een week) en een Swarm badge (voor als je incheckt op een plek waar meer dan 50 anderen ook inchecken op dat moment) en zo zijn er nog veel meer badges die je binnen kunt halen door op een bepaalde plek, op een bepaald moment in te checken.

Doe een Job Cohen
Naast de badges die je kunt verdienen, kun je ook Mayor (burgemeester) worden. Door vaker in te checken op een plek dan anderen word je burgemeester. En alles wat je doet en binnenhaalt, kun je dan ook nog eens delen via Twitter en Facebook.

En daar heb je Foursquare in het kort. Ik kan me zo voorstellen dat je denkt: wat is dat nou weer voor onzin. En daar heb je op zich gelijk in. Toch is Foursquare best leuk en zijn er allerlei mogelijkheden voor het gebruik ervan.

Een spel
Wat dacht je van een Foursquare spel? Een spel waarbij de deelnemers raadsels moeten oplossen die ze leidt naar een bepaalde locatie. Daar kunnen ze dan weer inloggen en bepaalde badges halen. Als ze alle badges binnenhebben, winnen ze het spel.

Beloon de burgemeester
Of wat dacht je van een café dat de Foursquare burgemeester een gratis drankje geeft. Het gebeurt al hoor. Zo krijgt de burgemeester van Café de Bastaard in Utrecht bij elke checkin een drankje op kosten van de zaak.

Een wedstrijd
Collega contentgirl Charlotte Snel en ik zijn altijd druk bezig elkaar het Mayor-schap af te pakken. Hoewel Mayor zijn op Foursquare in de meeste gevallen nog weinig oplevert, is het wedstrijdelement toch een klein beetje verslavend. Vooral met mensen die dezelfde tenten bezoeken als jij. Daarbij is het leuk om mayor te zijn van meer unieke plaatsen zoals Starbucks op schiphol of De Vliegende Hollander in de Efteling.

Locatie natuurlijk
Naast dat alles kun je via FourSquare natuurlijk ook gewoon heel makkelijk zien waar je vrienden uithangen en of ze in de buurt zijn. Dat klinkt een beetje stalkerig, maar je vrienden kiezen er zelf voor of ze willen dat anderen dat kunnen zien. Ooit was dat de bedoeling van Twitter, maar dat is inmiddels niet meer primair wat je op Twitter doet. En FourSquare biedt een overzichtelijkere manier om de locaties van je vrienden te overzien.

Al met al biedt Foursquare veel vertier voor weinig moeite. En zodra (veel meer) ondernemers doorhebben dat ze met FourSquare de mogelijkheid hebben om met minimale moeite hun meest loyale klanten te belonen (en die klanten hen dan weer gratis promoten), wordt het allemaal waarschijnlijk nog veel leuker!

Ik zou zeggen: lees It als je dat nog niet heb gedaan en ga aan de slag met Foursquare!

0 Shares:
4 comments
 1. Vergeef me mijn cynisme, krullebol. En ik weet dat je me graag aan het Twitteren wilt hebben, maar waarom zou ik op ieder moment van de dag willen weten waar iedereen zich bevindt? Dat is het eerste wat in mij opkwam. En nog erger: waarom zou ik willen dat iedereen weet waar ik ben? Dit is niets minder dan een (vast door een vrouw uitgevonden) anti-minaressentool!

  1. Uiteraard bedacht door een vrouw, Jezus en Shakespeare waren ook vrouwen!

   Maar dat even geheel terzijde. Zoals ik in het artikel ook al schetste zijn er allerlei mogelijkheden om Foursquare te gebruiken die verder gaan dan alleen maar laten weten waar je bent. En het is niet nodig om de hele dag naar foursquare te kijken om te constateren waar iedereen is, het kan wel handig zijn om op een specifiek moment op foursquare te achterhalen waar een bepaalde vriend(in) is. Óf je zelf laat weten waar je bent, dat beslis je zelf. Inchecken doe je handmatig en niet automatisch. Het zou nogal dom zijn idd om een geheime bezigheid te hebben en die dan te publiceren :)

 2. Jij: “Nou er is dus een clown. Ja en die leeft dus in het riool. Enne…”
  Hier hoor je jezelf praten en besluit je dat het niks gaat worden….

  Zoooo herkenbaar! "Nou, er is dus een auto en die is heel boos. En die rijdt mensen uit zichzelf dood. Enne…"
  "Nou, er was eens een meisje en die werd heel erg gepest. En toen gooiden ze een emmer met varkensbloed over haar heen. Maar het zijn écht wel leuke boeken hoor…"

  Heb ze allemaal gelezen toen ik klein was. En er ook veel nachten om wakker gelegen :) Briljant.

Comments are closed.

Dit artikel is 3.299 keer gelezen