Het begon allemaal in 1853 toen de goudmijners sterke stoere kleding wilden. Nu kopen we gemiddeld drie spijkerbroeken per jaar. Jeans is dus niet meer weg te denken. Maar hoe vind je nou de spijkerbroek die mooi bij jou past?

Oorsprong van jeans
Het begon allemaal in 1853 toen de goudmijners sterke stoere kleding wilden. Leo Strauss, later bekend geworden als Levi, begon een handel om aan deze wens te voldoen.

Denim – Jeans komt van de naam Serge de Nîmes (keper uit Nîmes) een sterk soort katoen. Dit werd al snel verbasterd tot denim. Op de plekken waar spanning op staat, verstevigde Levi Strauss samen met kleermaker Jacob Davis de broeken met klinknagels, vooral in de hoeken van de broekzakken.

Indigo – De stof van spijkerbroeken wordt geweven met een schering die indigo gekleurd is, terwijl de draden van de inslag wit zijn. De blauwe verfsoort die wordt gebruikt, heet in het Frans Bleu de Gênes (Genuaans blauw) en dit werd later verbasterd tot blue jeans, ofwel jeans.

Jeans als symbool
Western films – Rond 1940 begonnen acteurs jeans te dragen in western films. Denk bijvoorbeeld aan James Dean in de film ‘Rebel without a cause’ in zijn jeans.

Rebellie – Spijkerbroeken werden ook een symbool van tiener rebellie en op scholen werden leerlingen zelfs geschorst als ze jeans droegen.

Hippies – Vervolgens trokken veelal de hippies jeans met wijde pijpen aan. Daarna is denim niet meer weg te denken in de mode. Zelfs de grote ontwerpers hebben allemaal een aantal exemplaren in hun collectie en deze zomer is de jeans ook weer helemaal hot!

Stijl is afhankelijk van leeftijd, regio, opleiding en inkomen
Er zijn verschillen in het dragen van spijkerbroeken. Dit hangt niet alleen af van de leeftijd, maar ook van het inkomen en de regio.

Leeftijd – Jongeren schaffen er nog meer aan, en dragen gemiddeld zes dagen per week een spijkerbroek

Regio – In grote steden is het gemiddeld aantal mensen dat zes dagen per week in jeans loopt het kleinst. In het noorden daarentegen loopt ongeveer 40% minstens zes dagen van de week in spijkerbroek.

Opleiding – Hoger opgeleiden dragen minder vaak per week een jeans dan de lager opgeleiden.

Inkomen – Mensen met een inkomen beneden modaal dragen vaker per week een spijkerbroek dan mensen met bovenmodaal inkomen. Hoe hoger het inkomen, des te minder dagen per week een spijkerbroek wordt aangetrokken.

Een spijkerbroek voor elk figuur
Platte billen – Kies voor klepzakken op je achterwerk. Of grote laagzittende achterzakken met opvallende borduursels.

Ronde billen – Alle modellen staan jou prachtig. Wil je je billen extra op laten vallen, kies dan een jeans met een wat hogere band en applicaties achter.

Korte benen – Schaf een jeans aan met een hoge taille en een rechte pijp. Of ga voor een flared pijp (de hippie jeans). Kies vooral donkere kleuren en draag je spijkerbroek tot op je enkels. Vergeet een driekwartbroek. Daardoor lijken je benen korter. Met hoge hakken eronder lijk je langer. Overigens zijn de meeste jeans ook verkrijgbaar in K maten, ideaal voor dames met korte benen.

Lange benen – Spijkerbroeken met een hoge taille staan extra mooi. Platte laarzen over een skinny jeans staan ook goed. De meeste jeans zijn ook te koop in L maten die ideaal zijn voor dames die gezegend zijn met lange benen.

Stevige benen – Kies een donkere wassing met slijtplekken op het bovengedeelte van de jeans. Ook een verticale vouw of iets met een verticale streep doet je slanker lijken.

Buik – Een buikje verberg je met een jeans met een hoge band van stevige stretch. Vermijd het strakke lage heupmodel omdat dit eventuele lovehandles extra op laat vallen.

0 Shares:
Dit artikel is 10.509 keer gelezen