bruid-computerEr was eens een contentgirl, ik, die ging trouwen. Afgelopen 7 augustus was de grote dag. Een bijzonder moment op een geweldige dag, al zeg ik het zelf. Maar ook een moment waarop ik eindelijk al het geregel van het voorgaande jaar achter mij kon laten. Want als je zo’n type bent als ik en alles graag zelf wilt doen, waar moet je dan in hemelsnaam beginnen?

Bij twijfel of paniek: grijp naar het wereldwijde web
Ik zou ik niet zijn als ik niet vanaf dag één van onze verloving het internet zou hebben gebruikt bij de voorbereidingen. En zo ontdekte ik langzaam de intrigerende internetniche van bruiloftgerelateerde websites. De wereld van websites rond trouwen is een bijzonder eilandje. Vrijwel overal lees je dezelfde informatie en vrijwel elke site heeft wel een licht spammy karakter. Desondanks waren enkele websites onmisbaar voor het slagen van die ‘mooiste dag van mijn leven’. Tijd voor een bloemlezing.

Bruiloft organiseren – (online) planningstools
Fase nummer één in het hele verhaal is natuurlijk bepalen wat je überhaupt allemaal moet gaan regelen en wanneer. Vrijwel elke site die iets over trouwen te melden heeft, heeft wel een lijstje van wat je wanneer geacht wordt te gaan doen. Sommigen kun je zelfs online gebruiken door een account aan te maken en dan online hokjes af te vinken. Klinkt handig, maar dat is het niet. Zo zijn de lijsten eigenlijk nooit volledig en heb je vaak niet de mogelijkheid om eigen acties toe te voegen. En om nou je bruiloftsplanning aan de server van een ander toe te vertrouwen… Zelf heb ik de lijst die het meest paste bij onze plannen overgeplakt naar Excel en aangevuld met alles wat we er daarna nog bij bedachten.

Trouwlocatie kiezen – niet zo moeilijk als het lijkt
Al snel werd duidelijk dat fase twee het kiezen van de locatie bleek te zijn. In die fase heb ik mijn grote vriend trouwtarieven.nl ontdekt. Steeds dezelfde tekst onderaan iedere pagina is weliswaar een beetje spammy, maar een overzicht van alle officiële locaties per gemeente plus indicatie van de kosten is wel superhandig. Het heeft ons een heerlijk weekend rondtoeren in de auto opgeleverd én uiteindelijk onze perfecte trouwlocatie.

Wat je allemaal verder zou moeten weten – in ontelbare veelvoud
Tegen de tijd dat je een beetje zicht hebt op de globale planning, datum en locatie, heb je plek in je hoofd voor al die andere informatie. Welke bruidsjurk past bij jouw lichaam? Wat is de etiquette rond de tafelindeling? Fris op je bruiloft: 17 tips! Ja, in deze fase word je verwelkomd in de wereld van tips, tradities en truttigheden. Google op wat generieke woorden en kies zo’n site met een mooie generieke naam, zoals bruiloft.nl, trouwen-bruiloft.nl, theperfectwedding.nl of trouwenbruiloft.nl. Het maakt helemaal niet uit, want de informatie is toch overal hetzelfde. Met een overload aan goedbedoelde, maar oppervlakkige artikelen, lees je op tien verschillende manieren dezelfde open deuren. Mijn eigen tip: lees wat rond tot je een beeld hebt van de opties en ga vervolgens je eigen weg. Heb je dan toch nog vragen? Zoek dan gericht in Google. Zo vind je in al die wildgroei aan Google-pleasing-content toch nog de antwoorden die je zoekt.

Brochures aanvragen – een heerlijke stapel oud papier
In fase vier ga je beginnen aan de grote aankopen: jurk, pak en ringen. Tijd voor plaatjes kijken, samen of alleen. In deze fase de tip: oriënteer je online, maar maak gebruik van de aloude offline methode: papier. Vraag bijvoorbeeld van allerlei merken trouwringen brochures aan, zodat je thuis rustig op de bank kunt bladeren en een idee krijgt van wat je wilt en het prijskaartje dat daarbij hoort. Scheelt weer discussies en verrassingen bij de juwelier. Bovendien is het heerlijk Zen om in de week na je bruiloft die hele doos papier in een keer bij de weg te zetten.

Webshops – pure noodzaak, maar soooo last millennium ingericht
De dagen tikken weg en het is bijna zover! In fase vijf is het tijd om al die dingen te kopen die je was vergeten of die geen prioriteit hadden. Ook hier heb ik, als notoire webshopper, gekozen voor de online weg. Ten eerste is dat wel zo gemakkelijk, want al dat geregel is al druk genoeg. Ten tweede moet je eigenlijk wel, want waar moet je anders een ivoorkleurig fotoalbum met handgeschept papier en zijden omslag vandaan halen? Of een ivoorkleurige paraplu met kant? Mijn stad heeft dat soort winkels niet. Ik was zelf wel fan van onestopweddingshop.nl, maar ook hier geldt: dertien in een dozijn met allemaal dezelfde producten. Pas op: webwinkels met trouwspullen leven nog in het vorige millennium qua interface en usability. En altijd weer dat spammy bijsmaakje…

Forumbruiden – je enige strohalm bij echte dilemma’s
De laatste fase breekt aan. Nu wordt het echt spannend en blijk je ineens tegen elementaire problemen aan te lopen waar niemand een antwoord op lijkt te hebben. Geen paniek, vraag het aan andere echte bruiden op een van de talrijke trouwforums, bijvoorbeeld trouwforum.nl. Echte bruiden zijn veel beter in praktische vragen stellen en evenzo praktische antwoorden bedenken dan al die overvolle contentsites bij elkaar. Hoe ga je bijvoorbeeld naar de WC met een trouwjurk aan? Waarom reageren mijn gasten niet op het RSVP verzoek? Wat moet ik met die rare zus/oom/vriend van vriendin? Ja, echte tips krijg je van echte mensen.

Het is een bijzonder wereldje
Nu alles achter de rug is, zie ik wat een maffe niche trouwsites vormen. Als consument bekijk je deze sites maar gedurende een korte periode en daarna hopelijk nooit meer. Alles lijkt daardoor te draaien om bezoekers vanuit Google en niet zozeer om herhaalbezoek. Vandaar misschien de drang om te keywordstuffen in plaats van aandacht aan de usability te besteden? Nee, echt denderend mooi is het allemaal niet in de online bruiloftsbranche. Maar ja, een noodzaak om te verbeteren is er eigenlijk niet, want als consument heb je amper offline opties en de online concurrenten pakken het allemaal net zo houtje-touwtje aan. Omdat niemand echt z’n nek durft uit te steken, blijft alles bij het oude. En zo leefden ze allemaal nog lang en gelukkig.

0 Shares:
21 comments
 1. hoi Toptrouwlocaties.nl – misschien is het ook leuk om inhoudelijk te reageren op het artikel. Hoe zijn jullie bijvoorbeeld anders dan de keyworstuffing en een beetje spamy sites die cecile beschrijft. Ik ben gewoon benieuwd :)

 2. @ Toptrouwlocaties: nooit eerder van gehoord, zijn jullie nog nieuw? Wat ik mis bij jullie is de indeling op gemeente (heel belangrijk, want dat bepaalt je keuze uit ambtenaren en zegt vaak ook al wel iets over de kosten) en daarnaast de kosten indicatie. Nu moet ik alsnog naar al die aparte websites van die locaties om de kosten op te zoeken. Ik snap dat alle locaties al die gegevens zelf moeten aanleveren bij jullie, maar een standaard blokje daarvoor in de template zou wel mooi zijn.

  @ Xaviera: Wat herken je van je eigen huwelijk?

 3. Wat ik een van de moeilijkste dingen vond was de muziek. En daar vind je online eigenlijk geen hulp bij. Misschien juist wel omdat het zo moeilijk is en zo van persoonlijke voorkeur afhangt.

  Verder is het inderdaad een wonderlijk wereldje met veel sites die de SEO regeltjes tot het maximale pushen met makkelijk herschreven content en net een beetje te veel keywords en linkjes. Interessante observatie trouwens dat ze dat waarschijnlijk kunnen doen omdat ze toch geen lange termijn relatie met bezoekers aangaan. Als je eenmaal getrouwd bent, kom je nooit meer terug op die sites. En dus is usability totaal ondergeschikt aan de vindbaarheid.

 4. Kijk eens aan, een bruid waar we iets aan hebben!! Leuk om je verhaal te lezen. Ben dagelijks bezig met de leukste trouwinspiratie op mijn blog en onze trouwsite (ThePerfectWedding), maar zou het leuk vinden om eens met je te bomen. Ben je te huur? ;)

 5. @ Toptrouwlocaties: ik bedoel niet voor het hele feest, maar hoe duur de huwelijksleges zijn op welke dagen. Stel dat ik in de gemeente Groningen wil trouwen, wat is dan hun gratis moment? En is die en die kerk een beetje betaalbaar op die en die dag? Wij hebben zelf uit een hele longlist knusje kerkjes direct alle geschrapt die meer dan 600 euro leges durfden te vragen.

  Verder zou ik in de orientatiefase nooit om allemaal info vragen aan allerlei aanbieders. Dan gaan ze mij allemaal telefonisch stalken. Wij hebben zelf een autorit gemaakt langs minstens 30 locaties. Moet er niet aan denken dat die mij allemaal gaan bellen. Info aanvragen doe je pas als je nog maar drie/vier opties over hebt en dan wil je toch al wel flink wat dingen weten. Maar misschien ben ik geen standaard bruid? Die vergelijkingstool vind ik vervolgens wel weer leuk (en vernieuwend ten opzichte van concurrenten).

  P.S. En weten in welke gemeente een locatie zich bevindt is echt essentieel. Gratis tip (nogmaals) van deze contentbruid. :)

 6. Nog een kleine toevoeging: wij richten ons op locaties waar je een trouwfeest kan geven en niet op trouwerijen zelf. Om misverstanden te voorkomen ;)

  Onze ervaring is dat 1 stel wel meerdere aanvragen doet maar geen 30. Bovendien proberen wij met onze website de ''trouwfeest locatie'' markt transparant en inzichtelijk te maken , dus prima als je onze website ter inspiratie gebruikt om vervolgens geen informatieaanvraag te doen maar langs de locatie te rijden :)

 7. Dus eigenlijk kan een aankomend bruidspaar het beste trouwtarieven.nl gebruiken voor de echte trouwlocatie en jullie dan voor de locatie voor het huwelijksfeest? :) Ik zie toch wel de mogelijkheid om met wat extra databaseveldjes jullie site tot volledige bron te maken hoor :) Jullie hebben immers nu al de zoekoptie 'officiele trouwlocatie'. Waarom dan niet bij die locaties melden wat de leges zijn? (nu zijn de gratis marketingtips van mij even op en mag iemand anders spuien ;p)

 8. Dan zou ik er voor kiezen om hier een aparte niche website voor te maken. Ik kan alle informatie die op Frankwathcing.com staat hier ook niet terug vinden toch? Terwijl beide sites wel raakvlakken hebben.

  Maar hier ligt onze ambitie ook niet, de markt van trouwfeesten is groot en verdient dus ook echt een eigen plekje op het web :)

  ps. over welke marketing tips heb je het ? :)

 9. Aj, het is vrijdagmiddag en ik laat me verleiden nogmaals te reageren waar ik dat niet zou moeten doen.

  Quote: "ps. over welke marketing tips heb je het ?"

  Antwoord: als je echt niet ziet dat er nog tientallen dingen aan je site te verbeteren zijn (ook dingen die ik nog niet heb genoemd) dan had ik eigenlijk beter niks kunnen zeggen, maar gewoon alleen moeten antwoorden op je eerste reactie met "Nee, ben ik niet vergeten, want kende ik niet en als ik het had gekend had ik het niet gebruikt en dus ook niet genoemd." Pff.

  Tijd voor de vrijdagmiddagborrel.

 10. Grappig die strategie van toptrouwlocaties om voor elke niche een eigen site te lanceren.

  In de meeste gevallen zou ik adviseren om het niet te doen. Eén grote sterke goede site is in veel opzichten beter dan een serie kleine kleintjes. Hoe wil je een merk opbouwen als je allerlei kleine sites hebt? En hoe wil je een gezonde PageRank opbouwen met die versnippering?

  Nee, voor elke niche een eigen merk bouwen is altijd een dom idee. Tenzij je dat zo serieus doet dat het ook daadwerkelijk een 'merk' wordt.

  Maar "trouwen" is al een niche. Dat moet je niet verder versnipperen. Dat is zonde en een slecht idee. Je kunt beter de hele lap linkjes onderaan je homepage vervangen door iets zinnigs.

  Bovendien is de naam "toptrouwlocaties.nl" verkeerd, als je zegt dat je alleen trouw-feest-locaties wil bieden, en geen echte plekken om te trouwen, dan moet je die domeinnaam ook niet voeren, koop dan een domein als 'topfeestlocatiesomtetrouwenennogeenpaarkeywords.nl'.

  O maar wacht, de hele ontdekking was dat trouwsites er alleen voor een paar maandjes zijn. Het maakt dus helemaal niet uit wat de bezoeker van de site vind, want die komt toch niet meer terug. En een merk bouwen hoeft dus ook niet.. Gewoon lekker versnipperen en eilandjes maken.

 11. @Cecile Bol Ik denk dat het bijna niet mogelijk is om een kosten indicatie te geven. Dit is zo verschillend en specifiek per trouwerij/locatie aan de hand van jouw wensen. Je hoeft bij ons dan ook niet naar die website te surfen, je kan het formulier invullen met je wensen om een zo realistisch mogelijk voorstel te krijgen

  Bij ons kan je ook makkelijk locaties vergelijken om zo een keuze te maken: http://www.toptrouwlocaties.nl/vergelijk.91.lynkx

 12. Ik zal je dit zeggen: 8 mei 2008 ben ik getrouwd. Webnerd dat ik ben én weinig tijd en geduld dat ik heb ben ik eerst via internet een oriëntatie gaan doen. Eerst even een idee krijgen van waar ik voor wat terechtkon en waar ik met mijn budget terecht kon.

  Ik vond het een regelrechte ramp! Niemand vertelde me echt iets (geen enkele website dus). Niemand wilde ook maar een basale indicatie geven van prijzen. En ja, ik kon een offerte op maar krijgen, maar ik was nog in de onderzoeksfase en wilde nog helemaal geen contact met welke specifieke partij dan ook.

  Ik vond het niet alleen rete-irritant maar ook mega-klantonvriendelijk.

  En ja Cecile, ik ben het met je eens: zoals eetgelegenheden op het Leidseplein hoeven trouwsites niet goed te zijn: ze hebben veel "dagjesmensen". Maar wat vond ik dat naar.

  ik ben blij en hoop dat ik maar 1 keer hoef te trouwen, want ik vond het hele proces van info zoeken, jurk, accesoires, schoenen en locatie zoeken echt een frustrerende bezigheid terwijl dat niet nodig was.

  Jammer dat deze sites niet beter hun best doen.

  Want zo moeilijk is het allemaal niet.

  :) Zoals gezegd baalde ik er nogal van. Mijn huwelijk was overigens wel heel cool – vond ikzelf! :)

 13. Ben blij dat je bruiloft heel cool was!! Vind het jammer om te horen dat jij en Cecile negatief zijn over de trouwsites. Dagelijks proberen we op ThePerfectWedding.nl aanstaande bruidsparen te helpen met het plannen van hun bruiloft door nieuwe bedrijven toe te voegen in de bedrijvengids, foto's ter inspiratie te plaatsen, nieuwe artikelen te schrijven zodat alle informatie binnen hand bereik is en houden we dagelijks een blog bij met het laatste trouwnieuws en leuke trends en voorbeeld bruiloften weer te geven etc etc.

  Wij proberen onze uiterste best te doen om het plannen van een bruidspaar zo leuk en makkelijk mogelijk te maken! Wat zijn dan juist de elementen die je op een Trouwsite nog mist? Kijk uit naar jullie reactie!

 14. Ha Cecile,

  Helemaal mee eens dat trouwsites beter kunnen, maar gelukkig zijn er genoeg sites om inspiratie op te doen! Ik zal niet mijn hele Google Reader kopieren, maar zo heb je bijvoorbeeld <a href="http://www.inspiredbythis.com” target=”_blank”>www.inspiredbythis.com , de Nederlandstalige <a href="http://www.fromfraai.nl” target=”_blank”>www.fromfraai.nl , <a href="http://www.stylemepretty.com” target=”_blank”>www.stylemepretty.com , snippetandink.blogspot.com en natuurlijk voor de echte 'over-the-top-everything': Grace Ormonde's <a href="http://www.weddingstylemagazine.com” target=”_blank”>www.weddingstylemagazine.com

  Niet voor de logistieke kant van de planning, maar helemaal goed voor moodboards en algemene trouwinspiratie!

  veel groeten,

  ellen

 15. Ik ben het compleet eens met dit artikel, als het gaat om Nederlandse websites. Ik ben zelf verslingerd aan Amerikaanse weddingblogs, en ik was compleet teleurgesteld toen ik erachter kwam dat er in Nederland amper iets vergelijkbaars is. Inderdaad, wat Cecile zegt, veel onzinnige trouw-weetjes, en als er al content is, dan is het vaak kritiekloos en commentaarloos (en vaak ook bronloos) gecopieerd van Amerikaanse sites. En, tsja, als je een bruiloft in Nederland organiseert, wat heb je dan aan een stapel getalenteerde Amerikaanse fotografen? En aan trouwjurken die hier misschien niet eens in de bruidshuizen hangen? Een enigszins positieve uitzondering is Arnhemsmeisje.nl, zij heeft tenminste nog een mening.

  Maar ja, mede daarom ben ik mijn eigen blog begonnen, en ik hoop dat meer mensen dat doen. Dus, ik zou zeggen tegen iedereen hier die duidelijk goede ideeen heeft over hoe het wel zou moeten: natuurlijk kan je content gaan schrijven voor anderen, maar start vooral ook je eigen blog! Het is namelijk ook ontzettend leuk! En, zoals je zelf hebt gemerkt, er is nog genoeg om over te schrijven en er zijn genoeg mensen die op zoek zijn naar relevante info. Ik ben de eerste om je toe te voegen aan mijn beangstigend lege blogroll :-D

Comments are closed.

Dit artikel is 5.221 keer gelezen