cookie

In een restaurant krijg je een koekje dat je nog nooit eerder hebt gezien. En oei, wat ziet die er super lekker uit!  Als je hem probeert, zijn je smaakpapillen met stomheid geslagen. Zoiets geweldigs hebben ze nog nooit mogen ervaren. Later kom je bij een vriendin thuis. Zij heeft diezelfde masterlijke koekjes gewoon in huis! Als je er een paar neemt, weet je het zeker:  jij moet die dingen ook hebben. Je  gaat op zoek naar het adres  van de bakker die ze maakt en besluit ze  in te slaan.

Welke cookie heeft er nou uiteindelijk voor gezorgd dat je naar de winkel bent gegaan?

Het lijkt misschien een rare vraag, maar het is de problematiek van alledag in de online wereld. De meeste marketeers werken op basis van Last Cookie Counts. Dat wil zeggen dat ze ervan uitgaan dat het laatste koekje dat je gegeten hebt (online: de laatste advertentie die je gezien hebt of waarop je geklikt hebt) er voor 100% voor heeft gezorgd dat jij tot aankoop bent overgegaan.

Maar is dat wel helemaal eerlijk? Is het echt dat allerlaatste koekje geweest waardoor je naar de bakker bent gegaan? Was de laatste echt de lekkerste? Of was je na het eerste koekje al zo overtuigd dat je, als de ober van het restaurant je het adres van de leverancier had gegeven, je gelijk had willen kopen?

Ik denk persoonlijk dat alle cookies, misschien de één iets meer dan de ander, hebben bijgedragen aan de uiteindelijke aankoop.  Dus zou je ze eigenlijk allemaal, in meer of mindere mate, moeten belonen.  Toch is dat nog niet zo makkelijk gedaan. Je moet namelijk goed in kaart brengen waar, hoe vaak en wanneer mensen je koekjes hebben gegeten (lees: je uiting hebben gezien).

De meeste meetsystemen geven wel aan via welke reclame-uiting bezoekers op je website zijn gekomen. Ik kan me voorstellen dat je als marketeer dan geneigd bent om alleen te kijken naar de herkomsten die direct iets opgeleverd hebben. Dus de laatste cookie.

Toch denk ik dat het slimmer is om als online marketeer alle uitingen die zijn bekeken mee te nemen. Als je dit allemaal goed in kaart weet te brengen, kun je optimaal je campagnes monitoren. Inzicht is essentieel. En daarna volgt een optimalisatieslag. Misschien blijkt dat het ene koekje beter is in aandacht trekken en de andere meer in overtuigen. Als je dat weet, kun je de beloningen voor alle reclameuitingen eerlijk verdelen en je campagnes heel precies managen. En is het allemaal toch nog koek en ei….


Geschreven door