podcast_logoDave Winer vond RSS uit. Het dispuut over wie bedacht daar audio aan te koppelen is nog steeds niet beslist. Adam Curry of Tristan Louis. Hoe dan ook, de audio podcast is niet meer weg te denken uit mijn leven. Meer nog dan online video of blogs voorzien podcasts in mijn dagelijks informatie voorziening.

De lijst van podcasts waar ik naar luister is lang en ik luister niet naar elke aflevering van elke podcast. Dat heb ik moeten leren. Vroeger miste je wel eens een favoriet radio- of TV-programma. Ik leerde al vroeg dat daar de categorie ‘jammer dan’ voor was uitgevonden omdat mijn ouders niet onder de indruk waren wanneer ik luidruchtig probeerde het belang van de avondspits uit te leggen. “We gaan vanavond gezellig uit eten en jij gaat mee. Punt!” En ze hadden gelijk, mijn ouders. Maar in deze tijd van alles download-baar en tijdloos luisteren en kijken viel ik weer in die oude val: ik wilde elke episode van elke podcast in de lijst horen. Helaas zijn er niet genoeg uren in een etmaal, en al helemaal niet genoeg vrije uren om dat te kunnen doen.

Nu luister ik podcasts als ik de was ophang, de tuin een opruimbeurt geef, eten kook of de honden uitlaat – alleen in het bos niet waar de vogels mij auditief behagen. Iedere activiteit die geen aanspraak maakt op mijn hogere hersenfuncties wordt begeleidt door een stem. Dankzij moderne technologie zijn stemmen in je hoofd niet meer per definitie zorgwekkend. in tegendeel: ze informeren, vermaken en inspireren. Aan het einde van dit stukje staat een link waar je het opml-bestand kunt downloaden met de volledige lijst podcasts waar ik naar luister. Dit opml-bestand kun je importeren in iTunes of in elke andere ‘podcast agrigator software’ die opml verstaat. Laat ik er een paar uitlichten.

Listen up (1up.com)

Computer en console spellen en de wereld daaromheen besproken door Garnett Lee en crew. Vaak verrassend diepgaande gesprekken over een industrie die wat omzet betreft Hollywood van de troon heeft gestoten.

Creative Screenwriting (Creative Screenwriting Magazine)

Jeff Goldsmith, hoofdredacteur van Creative Screenwriting Magazine, praat met screenwriters van succesvolle films. Een zeer inspirerende podcast voor iedereen die zich serieus met schrijven bezig houdt. Eigenlijk voor iedereen die bij een creatief proces betrokken is.

Daily Mayo (BBC)

Een hapje uit het BBC radioprogramma van Simon Mayo. Dit hapje is een interview met bekende en soms minder bekende mensen. Wat deze podcast leuk maakt, behalve de gasten, is de vakbekwaamheid van Simon Mayo. Hij is een radiobeest dat het programma maken makkelijk doet lijken. Luister ook naar Mark Kermode’s film review, een ander hapje uit hetzelfde programma. Een nooit een blad voor de mond nemende Mark Kermode in conclaaf met Simon Mayo over de laatste films.

Entrepreneurial Thought Leaders (Stanford U)

Lezingen gegeven aan de universiteit van Stanford door succesvolle entrepreneurs. Een kijkje in de keuken van ondernemend denken.

Excess Baggage (BBC)

Reizigers vertellen hun verhaal. Een eenvoudig concept maar een must voor diegenen die van reisverhalen houden.

Fridaynight comedy (BBC)

Een twee in een podcast. De ene helft van het jaar is het de News quiz met Sandy Toksvig (die we ook regelmatig bij Excess Baggage tegenkomen) en de andere helft van het jaar is het de Now show. Beide programma’s geven hun satirische mening over het nieuws (wel UK georiënteerd).

In Our Time met Melvyn Bragg (BBC)

Een grote varieteit aan onderwerpen uitgelegd aan Melvyn Bragg (schrijver) door wereld vermaarde wetenschappers. Deze sla ik nooit over, zoals de Engelsen zeggen: riveting!

MacBreak weekly en This Week In Tech (en nog meer podcasts van het TWIT netwerk)

Deze podcasts belichten het laatste Apple en tech nieuws. Leo Laporte is ook weer zo’n radio beest. Zo makkelijk kan radio maken gewoon niet zijn, toch?

The Gillmor gang (Steve en Tina Gillmor)

Een Internet-tech podcast waar een panel onder, soms, leiding van Steve Gillmor van gedachte wisselt over de laatste ontwikkelingen op het Internet. Soms behoorlijk pittige gedachtenwisselingen, niet in de laatste plaats omdat Steve Gillmor de knuppel én het hoenderhok lijkt te hebben uitgevonden…

Dit zijn slechts een paar voorbeelden uit mijn podcast lijst. Ongetwijfeld heb je zelf ook favorieten: maak ze bekend in de comments, ik ben benieuwd.

Oh, en bijna vergeten: het opml-bestand met de volledige lijst!

0 Shares:
Dit artikel is 2.974 keer gelezen