tosMet de komst van internet is het aantal keren dat we lid worden van het een of ander drastisch gestegen. Waar we vroeger misschien eens per halfjaar kleine lettertjes moesten lezen, is de kans nu groot dat je een paar keer per week ergens op de knop registreren of aanmelden klikt.

Maar de meeste mensen (waaronder ikzelf overigens) lezen de gebruiksvoorwaarden helemaal niet. De meeste mensen willen gewoon snel aan de gang met de service waarvoor ze zich aan het inschrijven zijn. Daarbij zijn de kleine lettertjes op internet nog steeds even klein als dat ze offline waren. Niet in zozeer qua afmeting, maar wel qua leesbaarheid.

Wat we met z’n allen wel rustig doen is al deze online diensten voorzien van allerlei privégegevens, foto’s, en filmpjes. Dus hoewel we steeds minder vaak lezen waar we ons nu voor inschrijver, wordt de noodzaak daartoe wel steeds groter.

TOSBack
De Electronic Frontier Foundation (EFF)
probeert bij te dragen aan een oplossing voor dit steeds groter wordende probleem.  De EFF is een stichting die voor de belangen van mensen die zich begeven in de digitale wereld. TOSBack is het nieuwste wapen in de strijd van de EFF. Op www.tosback.org houdt de EFF de Terms of Service (TOS) of voorwaarden van een aantal grote namen op internet in de gaten. Bij veranderingen plaatsen zij een bericht op de website. Die berichten kun je dan natuurlijk volgen via je RSS-programma.

Amerikaans
TOSBack houdt de voorwaarden in de gaten van grote namen zoals Amazon, Google, eBay, YouTube en vele anderen. Het is wel een Amerikaanse dienst jammer genoeg. Sommige veranderingen zullen voor ons in Nederland dus niet van toepassing zijn en andersom. Laten we hopen dat hier in Nederland iemand dat stokje ook oppakt. Dit is zeker waardevol.  Wat ik nog wel mis is duiding van de veranderingen. In sommige gevallen zal het gemakkelijk te interpreteren zijn. Maar omdat Voorwaarden toch nog het domein zijn van juristen, is de kans groot dat de betekenis veel mensen zal ontgaan. Mochten wij ooit een versie krijgen van TOSBack, dan zou uitleg van de aanpassingen een mooie toevoeging zijn.

0 Shares:
Dit artikel is 2.952 keer gelezen