Ik vergat nog een trend te noemen in mijn voorspellingen voor 2009:  de opmars van de enge omroep.  En dan met name de aspirant-publieke omroepen, die met inzet van alle leden/users enerzijds, en kanalen zoals (digitale) tv en radio, internet/social media anderzijds een plek in het bestel willen veroveren.

aaaah

Een bekend voorbeeld daarvan is natuurlijk PowNed van Geen Stijl. In mindere mate ook dierenomroep Piep en de homozender Oztv van Gordon.

Laatst ontdekte ik een andere kansrijke speler: TV Oranje.  Deze zender zit nu in mijn standaard zapronde. Met gemengde gevoelens (schaamte, verbijstering, verdriet, vreugde, angst) kijk ik naar de huis-, tuin- en keukenclips van Nederlandse Artiesten. Er komen pareltjes voorbij: Patrick! (met! uitroepteken!) met Nu of nooit, (Gewoon) Jannes met ‘Ga Dan’, Frans Duijts met ‘Jij denkt maar dat je alles mag van mij’, en Anita en Ed met ‘Zullen we maar’.

Ik moet het oprichter Gerard Ardesch en compagnon Hans Versnel, ‘de enige zingende omroepvoorzitter van Nederland’, nageven. Met succes zetten ze diverse media in om de omroep heel Nederland oranje te laten kleuren draagvlak te geven.

TV Oranje bereikt daarmee schijnbaar moeiteloos een enorm publiek. Naast een digitaal kanaal dat via (bijna) alle kabelaars te zien en te beluisteren is, is er ook een website (met o.a. een livestream, een verzoekparade en een video-uploadpagina) en maakt de omroep handig gebruik van verschillende social media zoals Hyves. De deuren staan daarmee wijd open ‘voor alle fans’, maar ook voor elke muzikant.

Kies een artiestennaam, schrijf een smartlap of carnavalsknaller, leg het vast in de achtertuin/op vakantie in Torremolinos/op een huifkar met je HD Camcorder en schiet ‘m richting TV Oranje. En voor je het weet ben je een echte ster/artiest/coryfee. Ik voorspel niets dan goeds voor TV Oranje dit jaar. (En ook voor PowNed, trouwens). Zorgwekkend, maar wel slim.

Nog wel een tip voor de webmaster: doe even iets aan je lokkertje. Beloof – zeker op internet – geen dingen die je niet direct waar kunt maken!

aanmelden

Link naar de pagina

0 Shares:
1 comment

Comments are closed.

Dit artikel is 3.073 keer gelezen