Fotografie door youfotografie.nl

SMC030 trok op 10 mei een groot publiek met de voorpremière van de verfilming van Dave Eggers’ boek ‘The Circle’. Met een inleidende spreker werd het thema van de avond: Wanneer is digitalisering doorgeslagen?

Instagram, Twitter en Facebook

De bijeenkomst van de Social Media Club Utrecht (SMC030) vond plaats in het sfeervolle Louis Hartlooper Complex. Voor ik goed en wel in de zaal zat, had ik al een foto van het mooie gebouw op Instagram gepost. En op Twitter laten weten dat ik heel veel zin in de avond had. Terwijl ik zat, keek ik natuurlijk ook nog even op mijn telefoon om te zien of er al reacties op mijn berichten waren. En of er toevallig nog wat leuks op Facebook was gepost. Terwijl de inleidende spreker Sidney John Vollmer zich klaar maakte om te beginnen, hield ik mijn telefoon in de aanslag om tijdens zijn verhaal een foto van hem te maken.

 
artwork door Robert-Jan Mast

Sidney John Vollmer

‘Ik zou het op prijs stellen als mijn voordracht niet wordt gedeeld’, was zowat het eerste wat Sidney John Vollmer zei. En daarmee had hij meteen de volle aandacht van de hele zaal te pakken. Het is natuurlijk ook een opmerkelijk begin als je spreekt voor de Social Media Club van Utrecht. Sidney liet meteen weten dat hij technologie zoals social media mooi vindt, maar dat we er te afhankelijk van zijn geworden. Want waarom moet je iedereen laten weten dat je nu naar Sidney John Vollmer aan het luisteren bent? Praat er later of morgen met iemand over, in plaats van alles maar te twitteren. Vertel het gewoon aan mensen. Ik zette mijn telefoon uit en stopte hem weg. Ik vond dat Sidney gelijk had.

De vrijheid om verveeld te zijn

Vorige maand verscheen Sidney’s boek ‘ON/ OFF – op zoek naar balans in digitale tijden’. Van dit boek is geen e-book verkrijgbaar. Ook vindt hij het niet nodig dat iedereen online reviews over zijn boek plaatst. In het boek, waar hij af en toe passages uit voorlas, beschrijft hij zijn 24 principes tegen digitalisering. Het meest opvallende principe vond ik nummer 5: ik heb de vrijheid om verveeld te zijn. Daarmee slaat hij de spijker op zijn kop. Want daar waar digitalisering juist was bedoeld om tijd te besparen, is het tegenovergestelde het geval. We zijn uren per dag bezig om berichten te verzenden en om overal op te reageren. Zodra we een seconde niets om handen hebben, halen we de telefoon tevoorschijn om ons te vermaken.

Duidelijke grenzen

We moeten meer vertrouwen op het toeval en simpelweg in het leven, stelde Sidney. We hoeven niet alles te delen. Ons zelfvertrouwen hoeft niet afhankelijk te zijn van een aantal likes. Ik ben er vrij zeker van dat niemand in die zaal iets heeft gedeeld terwijl Sidney sprak. Of dat ook voor de rest van de avond gold, weet ik niet zo zeker. Social media blijft natuurlijk wel gewoon leuk. Maar, zoals Sidney heel terecht opmerkte, er moeten wel duidelijke grenzen voor de invloed van social media en digitalisering zijn. Voor de maatschappij en voor onszelf.

Animatie door Robert-Jan Mast, persoonlijke boodschap van Dave Eggers (auteur ‘The Circle’)

The Circle

De boodschap van de film ‘The Circle’ komt in zekere zin overeen met wat Sidney vertelde, maar wordt benaderd vanuit een andere invalshoek. In de film gaat Mae Holland (Emma Watson) werken voor het sociale netwerk ‘The Circle’. Een van de eigenaars van de Circle is Eamon Bailey (Tom Hanks) die, staand met een koffiemok in zijn hand, een duidelijke gelijkenis vertoont met Steve Jobs. Voor zijn personeel geeft Eamon Bailey regelmatig presentaties van nieuwe producten, die ook nagenoeg overeenkomen met de productpresentaties van Apple. Eamon is joviaal en innemend en hij vindt dat je alles met elkaar moet delen. En dat gebeurt bij de Circle dan ook. Van je huidige medische gegevens via een armband, tot het tonen van persoonlijke foto’s op je telefoon op een wand in de lift. Uiteraard ook waar je op dat moment bent, wat je doet en met wie. Als je niet actief genoeg meedoet, word je daar op aangesproken. Je moet namelijk wel een betrokken lid van de Circle gemeenschap zijn.

Sharing is caring

Mae lijkt in het begin wat sceptisch, maar wordt al vrij snel meegesleept door het credo ‘Sharing is caring’. Ook als Eamon piepkleine camera’s presenteert waarmee iedere vierkante meter van de aarde realtime, met onder andere gezichtsherkenning, wordt geanalyseerd. De insteek van de camera’s zou veiligheid zijn, maar hiermee kun je ook al je ervaringen met anderen delen. Het is immers asociaal om een mooie belevenis alleen voor jezelf te houden. Mae gaat helemaal mee in het ‘zo transparant mogelijk’ zijn, maar stuit op onbegrip bij mensen die niet zo nodig ieder moment in de openbaarheid hoeven te leven. Want privacy is er niet in de wereld van The Circle.

Stof tot nadenken

De ontknoping ga ik natuurlijk niet vertellen. Daarvoor moet je echt zelf de film gaan kijken, of het boek van Dave Eggers lezen. Ik vond de film wel aardig. Emma Watson is vlak en stijf en Tom Hanks lijkt niet echt op zijn plaats in zijn rol als Eamon Bailey. Ook is de film niet heel spannend. Maar vermakelijk is het absoluut en het is gegarandeerd een goede tip om hier met je partner of vrienden naartoe te gaan. Het geeft namelijk genoeg stof tot nadenken. Het boek van Sidney John Vollmer ga ik ook zeker lezen. Want als er iets is dat ik van deze avond heb opgestoken, is het wel dat we niet zomaar massaal aan alle trends mee moeten doen. Dat het gezond en verstandig is om af en toe pas op de plaats te maken en ergens vraagtekens bij te zetten. Digitalisering kan wel degelijk doorslaan. Het is aan ons persoonlijk om te bepalen of dat al is gebeurd, of (nog) niet. En waar onze grenzen liggen.

– Geschreven door: Liselore Verschuren

Social Media Club Utrecht | SMC030 is een club die maandelijks events organiseert over alles wat ‘digitaal’ en ‘online’ aangaat met een knipoog naar social media. Over social media kennis, trends, toekomst, maatschappelijke onderwerpen en meer. Vanzelfsprekend zijn wij te volgen via social media #smc030 en op meetup staan alle evenementen in de jaarkalender.

Iedere meetup willen we een blog zetten op onze corner op 42bis. Wil jij een keer bloggen of de foto’s maken of zelfs sponsoren? Geef dit aan via een van de online kanalen.

Of woon gewoon een meetup bij. We werken altijd aan de beste volgende meetups, jij maakt ‘m geweldig. Tot dan, tot #smc030!

 

0 Shares:
Dit artikel is 20.824 keer gelezen