Altijd al een 3D-printer willen bezitten, maar vond je het te duur? Met OLO maak je er een met je telefoon, voor nog geen honderd euro.

Is dit Kickstarter product te goed om waar te zijn?

Zo af en toe (gelukkig in mijn geval) kom je een crowdfunding-product tegen waarvan je denkt: zou het echt kunnen of werken? Je klikt het weg, kijkt een dag later nog eens en besluit dan toch om het te proberen. De OLO is er zo een die ik niet kon weerstaan.

Het klinkt bijna te goed om waar te zijn. Voor zo’n 100 euro kan je zelf 3D-printen. Niet dat ik nu dagelijks iets wil 3D-printen, en de komst van de OLO verandert dat ook niet. Maar dat ik het straks kan, heeft wel wat.

De oplossing lijkt geniaal: met de OLO-kit maak je dus van je smartphone een 3D-printer. OLO, de leverancier van het product heeft via Kickstarter al in een paar dagen tijd 2 miljoen dollar opgehaald in hun crowdfunding-campagne. Daarmee is de beoogde 80.000 dollar ruimschoots overschreden.

Dat houdt natuurlijk wel in dat het product er nu nog niet is. Of het eindresultaat net zo goed is als de promovideo, dat blijft de vraag. Ik verwacht er wel veel van. De levering is in september, dus het product moet wel bijna klaar zijn, zo praat ik mezelf moed in.

OLO, geniaal in zijn eenvoud

OLO2De werking is opvallend, in tegenstelling tot de gangbare 3D-printers van het moment print de OLO op basis van vloeistof. Het afdrukken verloopt onder andere via de warmte van een smartphonescherm. De afbeelding hiernaast toont hoe een object geprint wordt.

Omdat vooraf bekend is wat je gaat printen, wordt precies aangegeven hoeveel vloeistof er nodig is. Er is dus geen vloeistofverspilling.

Er zijn verschillende soorten vloeistof verkrijgbaar die tot andere uitkomsten leiden: de print wordt hard, of juist niet, en wordt al dan niet doorzichtig. Elk type vloeibaar materiaal heeft een eigen kleur.

Meerdere objecten tegelijkertijd printen is ook geen probleem, zolang deze passen binnen de oppervlakte. Weet je niet wat je wilt printen – zoals ik -, dan is er goed nieuws. Je kunt een 3D-model downloaden in de bijbehorende app en deze printen, dat lukt altijd. Wil je meer, dan kan dat ook. Je kan zelf 3D-scans maken van een voorwerp, of zelfs van een persoon en deze dan printen. Wat dat betreft is je eigen creativiteit de beperkende factor.

De sociale aspecten van 3D-printen

Bij de printer hoort een app. Hiermee kan je niet zelf alleen de printer aansturen, maar je kunt ook een andere gebruiker een 3D-model sturen dat hij zelf kan uitdraaien. Je hoeft geen trouwring meer te kopen, je stuurt een leuk ontwerp aan je partner en hij of zij hoeft ‘m alleen maar te printen met goudkleurige vloeistof. Hartjes met Valentijnsdag doen het vast ook goed.

OLO keuze

De print uitdraaien duurt een paar uur. Omdat je je telefoon dan niet kunt gebruiken, heb je als OLO-gebruiker de tijd om ook in real life sociaal te zijn. ;-)

Ben je geïnteresseerd geraakt? Voor zo’n 100 euro bestel je er nu eentje op kickstarter.

Zoals ik al zei, ik bestelde er een. Ik wil wel meemaken wat zo’n apparaat nou echt kan doen. Levering wordt verwacht rond september. Dat geeft me nog wat tijd om te bedenken wat ik zou willen printen. Heb je een idee, geef het door!

Haalt OLO die leverdatum, volgt rond oktober natuurlijk een blog over mijn ervaringen.

Voor wie nog meer wil weten, hieronder staat de kickstarter promofilm.

0 Shares:
Dit artikel is 12.125 keer gelezen